COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik pemilik blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Siapa pemilik blog ini?

Alumni SKPP
Alumni MMP
Alumni AKSES 2
Alumni KEX
Alumni CFS
Alumni UIAM
Sekarang? Pelajar USM
© cik.nabilahnur[at]gmail.com

Cari cerita apa?

Connecting ...

JS Adiwarna Publishing



KHB photo COVERKBH.jpg
{sinopsis}
.
RM 17.00 RM13.60 online di JS Adiwarna
.
Kalau nak beli daripada cik haliban pun boleh... contact me at FB, ok? ^____^

connecting...

3 novel di bawah ini sudah tiada di pasaran. Kalau nak beli, contact me at FB, ok? ^____^
.

.

PATRICIANS VS AURORA
{Sinopsis}
Hanya RM9.90 e-book
.

ISTANA AIRI
{Sinopsis}
[ episod 1 - 4 ]
.
.
CALON ISTERI PUTERA MAHKOTA
{Sinopsis}

Award ~

Ske Cite Kat Sini ~

COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik penulis blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Takdir Cinta (sekarang)

 photo eampf.jpg
... 1 ... 2 ... 3 i ... 3 ii ...
... 4 i ... 4 ii ... 5 ... 6 i ...
... 6 ii ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ... 12 ... 13 ...
... 14 i ... 14 ii ... 15 ...
... 16 i ... 16 ii ... 17 ...
... 18 ... 19 ... 20 ... 21 i ...
... 21 ii ... 22 ... 23 ... 24 ...
... 25 ... 26 ... 27 ... 28 ...
... 29 ... 30 ... 31 ... 32 ...
... 33 ... 34 ... 35 ... 36 ...
...37 ... 38 ... 39 ... 40 ...
... 41 ... 42 ... 43 ... 44 ...
... 45 ... 46 ... 47 ... 48 ...
... 49 ... 50 ... 51 ... 52 ...
 photo eampf.jpg

MCI

{MCI mengandungi cerita-cerita benar. Diambil bukan untuk mengaibkan, tetapi untuk memberi pengajaran, insyaAllah}
Photobucket
... PROLOG ...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 .... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ...
{TAMAT}
SP#1 - SP#2 - SP#3

IU @ KHB

Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... SP ...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 11-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

TBUM


...PROLOG...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

I.A.P.H. @ PBP

-Sambungan Istana Airi-
Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ... 10 ...
.WATAK.
Untold ... SP#1 ... SP#2
... SP#R ... SP#3 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 11-akhir diremove due to copyright issues}

TBAC

... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

Lelaki Untukmu (LUM)

Photobucket
... 1 ... 2 i... 2 ii ...

...SP i...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 3-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

Beli Buku Online

ANNOUNCEMENTS


1) FB group for this blog:
https://www.facebook.com/groups/bentukhati/ .
Feels free to join.
:)
2) Due to copyright issue, cik haliban dah deleted cerita-cerita lama sehingga 5 episod atau 10 episod sahaja. Sesiapa yang teringin nak baca yang full, you can contact me by email cik.nabilahnur@gmail.com ^____^

~TERIMA KASIH~ARIGATOU GOZAIMASU~GHAMSAHAMIDA~

Dah S.O.L.A.T.?

Photobucket

Isnin, 28 Julai 2014

Istana Airi -edisi puasa-

Selamat Hari Raya Aidilfitri !!!

p/s: Hari tu, ada orang rindu Airi Hakimi, kan.... nah cerpen. hehe...sepatutnya update semalam (malam raya), tapi baru siap tengahari ni pulak. 



p/s/s: ada kawan-kawan yang tanya, KENAPA ADA CERITA YANG EPISOD 6 KE ATAS TAK BOLEH BACA? Jawapan cik haliban, sila rujuk ANNOUNCEMENTS no.2 di bahagian atas sekali blog ini.  ^___^

Enjoy!



Hakimi menjengah ke kawasan dapur di kediamannya apabila hidungnya menangkap bau yang enak setelah melangkah masuk. Siapa lagi yang memasak di dapur kediaman kalau bukan isterinya yang tercinta.

Hakimi senyum memandang belakang isteri yang sedang menghadap dapur sambil menggoreng sesuatu itu. Khusyuk sungguh si isteri.Lantas salam diberi.

Airi menjawab salam dan berpaling. Senyuman paling manis diberikan kepada si suami. Si suami berjanji untuk mengambil cuti daripada urusan negara pada hari ini, tapi cuti separuh hari sahajalah.

"Sayang buat apa?" Soal Hakimi.

Airi kembali menghadap kuali, "Goreng kacang ni, nanti hendak buat kuah kacang untuk sate".

"Bau pun dah sedap... herm... Tak sabar nak makan," ujar Hakimi sambil berdiri di belakang isterinya. Tangannya mula memeluk pinggang wanita itu, mengunci Airi dalam pelukannya.

Airi senyum sahaja. Pelukan suami tidak dirasakan rimas, malah dia bahagia. Walaupun mereka sudah mempunyai tiga kembar, suaminya masih lagi romantik dengannya.

"Abang, kakak dan adik mana?" SoalHakimi. Ketika dia keluar daripada kediaman pagi tadi, anakanda-anakandanya masih lagi lena. Dia pulang ini, matahari sudah tegak di kepala. Kebiasaannya, anakanda-anakanda
mereka sudah bangun.

"Ateh ambil tadi. Main dekat taman kot,"jawab Airi.

"Mereka puasa tak hari ini?"

Soalan tersebut membuatkan Airi tersenyum mengingatkan gelagat anakanda-anakanda mereka beberapa jam yang lalu,"Alhamdulillah, abang puasa. Adik pula semangat hendak ikut abang puasa. Kakak pula, mula-mula tak nak. Lepas tu, abang yakinkan. Sehari lagi puasa, kata abang. Esok raya dah. Kakak pun terpengaruhlah."

Hakimi terangguk-angguk, "Bagus abang. Kecil-kecil dah pandai berkata-kata mempengaruhi orang lain."

"Anakanda amor,kan... Pewaris amor," balas Airi bersahaja.

Hakimi ketawa. Betullah. Sikap anakanda sulung mereka itu adalah satu sikap yang diperlukan oleh seorang yang bakal memegang takhta negara kelak.

"Sayang ada hendak buat apa-apa lagi? Kimi boleh tolong." Hakimi meman akan rajin menolong Airi jika isterinya itu memasak di kediaman. Airi tidak membenarkan pelayan-pelayan atau inang membantu, selain membawa barang masakan daripada dapur istana.

"Amor tolong goreng kacang ini sahajalah. Airi hendak tengok nasi."

Hakimi melepaskan pelukan dan membiarkan isterinya melakukan kerja lain. Esok sudah hari raya, isterinya sedang berusaha memenuhi kehendak anakanda-anakanda mereka yang hendak makan sate, makanan jenis Asia.

Hadif, anakanda sulung mereka itu memberitahu bahawa cikgu kelasnya mengatakan sate adalah makanan tradisional orang Asiaketika hari raya. Oleh kerana mereka akan makan makanan lain esok, maka Airi berusaha untuk membuat sate pada malam hari raya untuk mereka sekeluarga.

"Ayahanda!" "Ayahanda!""Ayahanda!" Suara tiga anakanda mereka tiba-tiba memenuhi ruang kediaman. Hakimi senyum dan berpaling. Tiga kembarnya berlari dan memeluk duakakinya.

"Abang, kakak dan adik daripada mana ni?"Soal Hakimi mengusap kepala mereka. Airi menghairi dan menutup api dapur. Kalau dibiarkan Hakimi melayan anakanda mereka tanpa mengacau kacang dalam kuali itu,alamatnya hanguslah. Lagipun, kacang itu sudah masak.

"Ateh." Sepatah sahaja anakanda-anakandanya menjawab.

"Ayahanda, bau apa ni? Sedapnya..."Kakak, Hafawati bertanya.

Hakimi berpandangan dengan isterinya yang juga sedang memandangnya dengan sengihan. Hakimi kemudiannya menunduk, berhadapan dengan anakanda-anakandanya. "Kan abang, kakak dan adik hendak makan sate. Bonda tengah sediakan sate."

"Wah... Sedapnya. Kakak nak! Kakak nak!"

Hakimi senyum. Kepala Hafawati yang diliti tudungkecil itu diusap, "Boleh... Tapi selepas buka puasa nanti. Sekarangkan kakak puasa. Abang dan adik pun, puasa kan?"

Hadif dan Huda dilihatnya mengangguk sementara wajah Hafawati menjadi muram.

"Tapi kakak lapar..." Hafawati merengek.

"Jadi, kakak nak buka puasa? Abang?Adik?" Soal Hakimi lembut.

Hafawati mengangguk sementara Hadif menggeleng.Huda pula turut menggeleng selepas melihat abangnya menggeleng.

"Okey. Abang dan adik teruskan berpuasa. Kakak nak berbuka kan? Ayahanda benarkan, tapi ingat tak ayahanda janji apa kalau abang, kakak dan adik puasa 10 hari?"

"Dapat jam tangan!" Serentak ketiga zuriatnya itu menjawab.

Hakimi mengangguk, "Hari ni hari kesepuluh.Kalau kakak tak puasa hari, jadi kakak hanya puasa sembilan hari. Kakak tak akan dapat jam yang abang dan adik dapat. Boleh?"

Soalan Hakimi tidak mendapat jawapan terus daripada Hafawati. Anakanda keduanya itu kelihatan sedang berfikir. Hakimi memandang dua anakandanya yang lain. Mereka juga sedang menanti jawapan kembar mereka itu.

"Jadi? Kakak nak tak jam tangan tu? Kalau nak, kena puasa hari ni," ujar Hakimi lagi. Dia bukan hendak memanjakan anakanda-anakandanya
namun, baginya, memberi hadiah atau ganjaran adalah salah satu latihan. Apatah lagi, anakanda-anakandanya ini baru berumur lima tahun. 10 hari berpuasa adalah satu pencapaian yang bagus.

"Erm... Kakak nak puasalah."

Hakimi senyum, berbangga dengan keputusan anakanda perempuannya itu. "Good girl.Tinggal beberapa jam sahaja lagi. Ayahanda yakin, abang, kakak dan adik boleh tahan. Okey, sekarang naik atas mandi. Lepas ni, kita solat sama-sama.Boleh?"

"Okey!" Sahut mereka bertiga sebelum berlalu naik ke tingkat atas kediaman mereka itu.

Airi senyum bahagia. Dia tahu, suaminya suka membiarkan anakanda-anakanda mereka berfikir untuk berbuat sesuatu, cuma merekalah yang perlu membimbing tiga kembar mereka itu.

"Sayang, boleh solat kan? Jom naik sama-sama," ajak Hakimi.

Airi yang masih dengan senyuman itu menghampiri sisuami sebelum tangan kanan lelaki itu dicapainya. "Amor, perasan tak yang Airi puasa penuh?"

Hakimi mengemaskan genggaman tangan mereka. Minda berfikir kebenaran kata-kata si isteri. Dalam bulan puasa ini, mereka memang sentiasa bersolat subuh bersama-sama. Maknanya, memang isterinya tidak pernah tinggal puasa. "Iyalah. Sayang puasa penuh."

"Jadi, Airi tak pernah 'datang bulan' padabulan ni. Amor, apa sebab seorang wanita tak akan 'datang bulan'?"

"Sakit? Sayang sakit kah?" Hakimi tiba-tiba kerisauan.

Airi senyum tetapi menggeleng. Dia tahu, Hakimi tahu bahwa kebiasaannya dia akan 'datang bulan' pada setiap bulan dalam masa lima tahun ini, semenjak kembar mereka dilahirkan.

Dahi Hakimi mula berkerut, "Sayang...mengandung?"

Senyuman Airi mula lebar. Ternyata, suaminya adalah seorang yang bijaksana, layak menjadi bakal pemegang takhta negara mereka ini.
"Si, amor," jawab Airi lembut, dalam bahasa Sepanyol.

"Ya Allah!" Pantas tubuhnya dipaut erat oleh si suami. Airi tidak membantah.

"Subhanallah. Alhamdulillah." Hakimimemuji kebesaran Allah. Pelukannya dilepaskan dan dia mengapit pipi si isteridengan tangannya. Mata itu dipandang penuh kasih.

"Terima kasih, sayang. Este es el mejor regalo para la hari raya (This is the best presentfor hari raya!)," ujar Hakimi gembira dan teruja.

Airi ketawa kecil. "Lo sé (Saya tahu), amor."

Tubuh isterinya dipeluk sekali lagi sebelum ubun-ubun wanita kesayangannya itu dicium lembut. "Okey, sayang. Lepas ni,no more hardwork. Buat sate ni adalah perkara terakhir yang sayang boleh buat. Faham?"

Airi senyum sahaja. Buat masa ini, biarlah dia bersetuju sahaja. Lagipun, suaminya itu masih sedang teruja. Hatinya turut mengucap syukur atas kurniaan Allah ini. Akhirnya, keluarga mereka bakal bertambah tidak lama lagi. Semoga tiga kembar sulung mereka itu dapat menerima berita ini dengan baik.
 

-TAMAT-

utk link di FB: http://goo.gl/VF8ViQ



komen, please.... :D

untuk CALON ISTERI PUTERI MAHKOTA -edisi puasa-, boleh ke link http://goo.gl/IuCPgc ni. :)


3 komen:

Tanpa Nama berkata...

best (Y) >_^

Nurul Syifa berkata...

So sweet! :-D

by.aiman berkata...

Akak..best sgtt!! :) tp..bila nk smbg Fateh punya story?

Catat Ulasan

Mohon komen entri kali ini. Terima kasih!!! :D

...

 
 

Designed by: Compartidísimo | Brought to you by Blogger Template Place & Blogger Tutorial
Scrapping elements: Deliciouscraps©