COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik pemilik blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Siapa pemilik blog ini?

Alumni SKPP
Alumni MMP
Alumni AKSES 2
Alumni KEX
Alumni CFS
Alumni UIAM
Sekarang? Pelajar USM
© cik.nabilahnur[at]gmail.com

Cari cerita apa?

Connecting ...

JS Adiwarna Publishing



KHB photo COVERKBH.jpg
{sinopsis}
.
RM 17.00 RM13.60 online di JS Adiwarna
.
Kalau nak beli daripada cik haliban pun boleh... contact me at FB, ok? ^____^

connecting...

3 novel di bawah ini sudah tiada di pasaran. Kalau nak beli, contact me at FB, ok? ^____^
.

.

PATRICIANS VS AURORA
{Sinopsis}
Hanya RM9.90 e-book
.

ISTANA AIRI
{Sinopsis}
[ episod 1 - 4 ]
.
.
CALON ISTERI PUTERA MAHKOTA
{Sinopsis}

Award ~

Ske Cite Kat Sini ~

COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik penulis blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Takdir Cinta (sekarang)

 photo eampf.jpg
... 1 ... 2 ... 3 i ... 3 ii ...
... 4 i ... 4 ii ... 5 ... 6 i ...
... 6 ii ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ... 12 ... 13 ...
... 14 i ... 14 ii ... 15 ...
... 16 i ... 16 ii ... 17 ...
... 18 ... 19 ... 20 ... 21 i ...
... 21 ii ... 22 ... 23 ... 24 ...
... 25 ... 26 ... 27 ... 28 ...
... 29 ... 30 ... 31 ... 32 ...
... 33 ... 34 ... 35 ... 36 ...
...37 ... 38 ... 39 ... 40 ...
... 41 ... 42 ... 43 ... 44 ...
... 45 ... 46 ... 47 ... 48 ...
... 49 ... 50 ... 51 ... 52 ...
 photo eampf.jpg

MCI

{MCI mengandungi cerita-cerita benar. Diambil bukan untuk mengaibkan, tetapi untuk memberi pengajaran, insyaAllah}
Photobucket
... PROLOG ...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 .... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ...
{TAMAT}
SP#1 - SP#2 - SP#3

IU @ KHB

Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... SP ...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 11-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

TBUM


...PROLOG...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

I.A.P.H. @ PBP

-Sambungan Istana Airi-
Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ... 10 ...
.WATAK.
Untold ... SP#1 ... SP#2
... SP#R ... SP#3 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 11-akhir diremove due to copyright issues}

TBAC

... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

Lelaki Untukmu (LUM)

Photobucket
... 1 ... 2 i... 2 ii ...

...SP i...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 3-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

Beli Buku Online

ANNOUNCEMENTS


1) FB group for this blog:
https://www.facebook.com/groups/bentukhati/ .
Feels free to join.
:)
2) Due to copyright issue, cik haliban dah deleted cerita-cerita lama sehingga 5 episod atau 10 episod sahaja. Sesiapa yang teringin nak baca yang full, you can contact me by email cik.nabilahnur@gmail.com ^____^

~TERIMA KASIH~ARIGATOU GOZAIMASU~GHAMSAHAMIDA~

Dah S.O.L.A.T.?

Photobucket

Ahad, 1 Mei 2011

MCI -8-

{MCI mengandungi cerita-cerita benar. Diambil bukan untuk mengaibkan, tetapi untuk memberi pengajaran, insyaAllah}
Syuqaira termenung di hadapan komputer ribanya. Tiba-tiba hari ini, selepas solat isyak, hatinya tertarik-tarik untuk meng‘update’ blognya yang sudah lama ditinggalkan. Bukannya sengaja tak mahu update, cuma kadang-kadang dia terlupa dan selalunya dia sangat sibuk mengulangkaji pelajaran.

Iman tak dapat diwarisi...
Dari seorang ayah yang bertaqwa...
Ia tak dapat dijual-beli...
Ia tiada di tepian pantai...[1]

Assalamualaikum, cik teddy bear.

            Cik teddy bear tu adalah panggilan dia kepada blognya kerana background blognya itu bergambar patung beruang putih yang sangat comel pada pandangan matanya. Dia tidak kisah ada orang atau tidak yang membaca blognya itu, tapi dia tetap menggunakan nama panggilan cik teddy bear.

Cik teddy bear, awak ada rahsia tak? Semua orang ada rahsia rasanya. Rahsia yang dirahsiakanDaripada ibubapa, adik-beradik, sahabat baik, dan kawan-kawan. Tapi yang pasti rahsia itu bukanlah rahsia kepada Allah SWT. Sebab Allah tukan Maha Mengetahui apa yang tersembunyi atau tak.
Cik teddy bear, saya ada rahsia. Rahsia yang memang saya takkan beritahu sesiapa pun sebab saya sendiri malu dengan benda ni.
Cik teddy bear, saya bukan orang yang baik. Luarannya saya rasa memang orang nampak saya sebagai orang yang alim..warak… dan macam-macam lagi. Tapi mereka semua tak tahu sebenarnya bahawa saya sebenarnya ada melakukan ‘sesuatu’ yang memang tak patut saya lakukan. ‘Sesuatu’ yang tak patut dilakukan oleh seorang Muslimah.
Cik teddy bear nak tahu, saya berusaha untuk menjauhi ‘sesuatu’ itu. Tapi saya tak berjaya sepenuhnya lagi. Kadang-kadang apabila ‘kejahatan’ berjaya menghantui hati, saya jadi lupa. Lalu selepas lakukan ‘sesuatu’ itu, saya teringat ayat-ayat Allah.
           
Syuqaira memandang dinding biliknya yang sememangnya ditampal dengan ayat-ayat dari Al-Quran yang dia jadikan peringatan kepada dirinya supaya menjauhi perkara-perkara yang dilarang oleh Allah.
…dan janganlah kamu menurut hawa nafsu, kerana itu akan menyesatkanmu dari jalan Allah…” (38:26)
Dan katakanlah kepada para perempuan beriman agar menjaga pandangannya dan memelihara kemaluannya…” (28:31)
Sesungguhnya pendengaran dan penglihatan serta hati, semua anggota itu tetap akan ditanya tentang apa yang dilakukannya.” (17:36)

Ketika itu, baru saya jadi menyesal semula. Saya jadi takut. Mata, telinga, hati dan anggota-anggota badan saya yang lain akan menjawab sendiri di hadapan Allah nanti apa yang saya telah lakukan. Ya Allah… saya sangat malu dengan apa yang saya lakukan!
Tapi kenapa saya tetap lakukan juga ‘sesuatu’ itu? Kenapa saya tak halang diri saya? Kenapa iman saya begitu lemah?!
Ya, iman manusia itu ada turun dan naiknya. Begitu juga dengan saya. Apabila saya teringat perbuatan saya yang melakukan ‘sesuatu’ itu, saya jadi menyampah dengan diri saya. Saya merasa diri saya hipokrit! Hipokrit! Hipokrit! Hipokrit kerana dengan orang lain saya rasa saya berpura-pura baik tapi sebenarnya saya melakukan ‘sesuatu’ itu.
Tapi cik teddy bear, saya teringat kata-kata seorang guru saya semasa saya masih bersekolah menengah. Katanya:
Berpura-pura baik untuk berubah itu bukan hipokrit tapi satu tamrin.
Satu latihan. Ya…Latihan untuk jadi lebih baik.
Saya jadi tertanya-tanya sendirian, adakah saya seorang yang berkelakuan begini? Ataupun semua orang memang begini? Tapi saya tetap rasa hanya saya yang begitu hipokrit di dunia ini. Sayalah insan yang paling hina kerana saya melakukan ‘sesuatu’ itu.

Astaghfirullahal’azim…
            Syuqaira menunduk. Dia berusaha melawan airmatanya dari menitis. Jiwanya gementar apabila teringat dosa-dosa yang dia lakukan dan hukuman yang bakal diterimanya di akhirat kelak.
“Ya Allah. Ya Rahman. Ya Rahim. Teguhkan imanku. Kuatkan jiwaku. Jauhilah aku dari segala kemungkaran. Janganlah kau tarik kembali hidayah yang kau kurniakan kepadaku,” doa Syuqaira perlahan dengan sepenuh hatinya.
Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, Tuhan mereka akan memimpin mereka dengan sebab iman mereka yang sempurna itu. (Mereka masuk ke taman yang) sungai-sungainya mengalir di bawah tempat kediaman mereka di dalam Syurga yang penuh nikmat.” (10:9)



[1] Iman Mutiara - Raihan

3 komen:

EDNIN berkata...

Sis, cerita ni memang best la sis. I can relate that to myself somehow. Syukran ya sis. Banyak yang saya belajar. =D

cik n.haliban berkata...

sis EDNIN, alhamdulillah. terima kasih byk2 sebab komen. ^^

semoga Allah sentiasa menunjukkan kita semua jalan yang benar. ^^

NurAqilah berkata...

I was really thankful when I found ur blog.
Keep it up with ur writing dear.

Catat Ulasan

Mohon komen entri kali ini. Terima kasih!!! :D

...

 
 

Designed by: Compartidísimo | Brought to you by Blogger Template Place & Blogger Tutorial
Scrapping elements: Deliciouscraps©