COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik pemilik blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Siapa pemilik blog ini?

Alumni SKPP
Alumni MMP
Alumni AKSES 2
Alumni KEX
Alumni CFS
Alumni UIAM
Sekarang? Pelajar USM
© cik.nabilahnur[at]gmail.com

Cari cerita apa?

Connecting ...

JS Adiwarna Publishing



KHB photo COVERKBH.jpg
{sinopsis}
.
RM 17.00 RM13.60 online di JS Adiwarna
.
Kalau nak beli daripada cik haliban pun boleh... contact me at FB, ok? ^____^

connecting...

3 novel di bawah ini sudah tiada di pasaran. Kalau nak beli, contact me at FB, ok? ^____^
.

.

PATRICIANS VS AURORA
{Sinopsis}
Hanya RM9.90 e-book
.

ISTANA AIRI
{Sinopsis}
[ episod 1 - 4 ]
.
.
CALON ISTERI PUTERA MAHKOTA
{Sinopsis}

Award ~

Ske Cite Kat Sini ~

COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik penulis blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Takdir Cinta (sekarang)

 photo eampf.jpg
... 1 ... 2 ... 3 i ... 3 ii ...
... 4 i ... 4 ii ... 5 ... 6 i ...
... 6 ii ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ... 12 ... 13 ...
... 14 i ... 14 ii ... 15 ...
... 16 i ... 16 ii ... 17 ...
... 18 ... 19 ... 20 ... 21 i ...
... 21 ii ... 22 ... 23 ... 24 ...
... 25 ... 26 ... 27 ... 28 ...
... 29 ... 30 ... 31 ... 32 ...
... 33 ... 34 ... 35 ... 36 ...
...37 ... 38 ... 39 ... 40 ...
... 41 ... 42 ... 43 ... 44 ...
... 45 ... 46 ... 47 ... 48 ...
... 49 ... 50 ... 51 ... 52 ...
 photo eampf.jpg

MCI

{MCI mengandungi cerita-cerita benar. Diambil bukan untuk mengaibkan, tetapi untuk memberi pengajaran, insyaAllah}
Photobucket
... PROLOG ...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 .... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ...
{TAMAT}
SP#1 - SP#2 - SP#3

IU @ KHB

Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... SP ...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 11-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

TBUM


...PROLOG...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

I.A.P.H. @ PBP

-Sambungan Istana Airi-
Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ... 10 ...
.WATAK.
Untold ... SP#1 ... SP#2
... SP#R ... SP#3 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 11-akhir diremove due to copyright issues}

TBAC

... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

Lelaki Untukmu (LUM)

Photobucket
... 1 ... 2 i... 2 ii ...

...SP i...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 3-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

Beli Buku Online

ANNOUNCEMENTS


1) FB group for this blog:
https://www.facebook.com/groups/bentukhati/ .
Feels free to join.
:)
2) Due to copyright issue, cik haliban dah deleted cerita-cerita lama sehingga 5 episod atau 10 episod sahaja. Sesiapa yang teringin nak baca yang full, you can contact me by email cik.nabilahnur@gmail.com ^____^

~TERIMA KASIH~ARIGATOU GOZAIMASU~GHAMSAHAMIDA~

Dah S.O.L.A.T.?

Photobucket

Rabu, 4 Mei 2011

MCI -9-

{MCI mengandungi cerita-cerita benar. Diambil bukan untuk mengaibkan, tetapi untuk memberi pengajaran, insyaAllah}
 
Hari ini, kelasnya bermula pukul sembilan pagi bertempat di Auditorium ataupun biasanya dia dan kawan-kawan hanya menyebut ‘Audi’. Apabila kelas pagi-pagi sebegini, dia bersemangat untuk keluar awal pergi ke kelas. Pagi ini pukul lapan dia sudah keluar dari biliknya dan lebih kurang lime belas minit kemudia dia sudah tiba di Auditorium.
            Belum masuk ke Audi lagi, sudah terasa kedinginan yang disebabkan oleh alat pendingin dari dalam Audi yang boleh menempatkan lebih lima ratus orang pelajar itu. Syuqaira menarik baju sejuk yang dipakainya. Memang setiap hari yang ada kelas di Audi, dia akan memakai baju sejuknya yang berwarna hitam itu.
            “Satu. Dua. Tiga. Empat. Lima. Enam.” Dia mengira barisan kerusi kerana dia selalunya mengambil tempat di barisan keenam di bahagian tengah.
Setelah meletakkan begnya, barulah dia perasan bahawa dia bukanlah orang yang pertama sampai di Audi itu. Dia nampak satu kepala bertudung di barisan kedua bahagian tepi kanan Audi. Syuqaira mendekati orang tersebut. Semakin dekat, barulah dia tahu orang itu ialah Iwana.
“Assalamualaikum,” sapanya sambil mengambil tempat duduk di sebelah Iwana. Iwana nyata tidak menyangka ada orang di situ selain dia. Itulah…kusyuk sangat membaca novel di tangannya itu.
“Waalaikumussalam. Syuq, awal datang.”
Syuqaira mencebik main-main.
“Awak tu datang awal lagi dari saya. Baca novel ke?”
Iwana terus mengangguk dan menunjuk muka depan novel yang dibacanya tadi.
“Contengan Jalanan?” Syuqaira membaca tajuk novel tersebut. Iwana mengangguk lagi.
“Hlovate punya. Awak kenal tak Hlovate?”
“Tak sangat. Tapi macam pernah baca satu novel dia.” Syuqaira ingat-lupa-ingat-lupa sebenarnya. Rasa macam pernah dengar nama penulis tersebut.  Kebiasaaannya, novel yang dia beli adalah novel Islami yang diterjemah daripada Bahasa Indonesia. Contohnya novel karya Habiburrahman El-Shirazy dan Taufiqurrahman Al-Azizy. Novel Islami tempatan pula, dia tiada penulis tetap yang diminatinya kerana novel Islami baru sahaja ingin berkembang di sini.
“Ha… kalau awak nak baca novel Melayu, saya rekomenkan awak baca Hlovate punya. Dah banyak novel dia. Sangat best…”
Syuqaira tersenyum apabila melihat begitu bersemangat Iwana bercerita tentang penulis yang diminatinya itu. Satu per satu disebut novel-novel karya penulis Hlovate itu. Rooftop Rant la. 5 Tahun 5 Bulan la. Tunas la. Versus la.
“Okey ke cerita dia? Jiwang-jiwang?”
Melihat Iwana menggeleng, dia jadi minat untuk mendengar.
“Hlovate ni ada gaya tersendiri tau penulisan dia.”
“Tulisan pun ada gaya?” Syuqaira menyampuk.
“Ya. Betul. Bagi sayalah kan, setiap kali saya baca novel dia, cerita tu seperti kena batang hidung sendiri. Setiap apa yang dia tulis membuatkan saya berfikir panjang. Boleh dikatakan bahawa Hlovate ni menjadikan novel ni sebagai cara dia berdakwah. Hal cinta-cinta tu ada tapi benda tu tak ditumpukan sangat lah. Biasalahkan, cinta tu keinginan setiap manusia.”
Syuqaira diam dan mengangguk mendengar penjelasan panjang dari Iwana. Alangkah bagusnya kalau ramai penulis seperti yang dicakapkan oleh Iwana itu, menjadikan penulisan ataupun karya-karya novel sebagai satu jalan untuk berdakwah. Lagi bagus jika mereka semua benar-benar ikhlas.
Almaklumlah, remaja suka membaca cerita, bukannya fakta sepenuhnya. Jadi jika novel dijadikan satu jalan dakwah, insyaAllah cara mereka akan berhasil. Sebab itulah dia suka membaca karya Habiburrahman El-Shirazy. Ceritanya penuh dengan pengajaran.
“Selalunya cerita ringan-ringan je. Tak memberatkan kepala. Tapi ada satu novel Hlovate berat. Versus.” Iwana menyambung.
“Cerita betapa susahnya seseorang tu nak berubah. Lebih atau kurang begitulah cerita dia. Actually, kalau difikirkan balik, semua cerita dia pasal seseorang tu berusaha berubah jadi baik. Changing for good ain’t a crime, dia cakap.”
“Semangatnya awak cerita.”
“Mestilah. Bukunya sangat-sangat best. Awak nak pinjam tak? Saya ada semua buku yang dia tulis.”
Syuqaira diam seketika untuk berfikir.
“Kalau pinjam lama tak apa ke? Takut tak sempat nak habiskan dalam masa terdekat ni.”
“Tak apa. Kalau awak lupa nak bagi balik, saya halalkan.”
“Eh. Mana boleh.” Syuqaira menggeleng. Boleh pula begitu.
“Apa tak bolehnya. Boleh sahaja. Saya anggap itu salah satu cara untuk saya berdakwah juga.”
Syuqaira senyum apabila melihat Iwana tersenyum.
“Nak tahu tak kenapa nama pena dia Hlovate?”
Syuqaira mendengar dan sesekali menyampuk. Maklumlah, kalau dah seseorang bercakap tentang sesuatu yang diminatinya, susah untuk dihalang dan diberhentikan.

5 komen:

Nadzipah berkata...

whoa~contengan jalanan tu..cite pasal hlovate plk ye cik haliban...

btw..awak dah baca ke contengan jalanan tu?mesti best kan?

saya dah suruh adik beli..tapi kena tggu balik umah dulu la bru blh baca...huhu

n.haliban berkata...

cik nadzipah...^^ sy dah baca yg part1. part2 tak lagi. Kenapa tak beli ikut online, anta ke sana terus? bila pula nak tunggu cik Nadzipah balik ni... ^^

Nadzipah berkata...

owh ye ke? takpe2..kena blaja bersabar la ni..alang2 adik dah pegi PBAKL11 tu suh la dia beli..lambat lagi nak balik..raya tahun depan insya-ALLAH...^^

selamat bercuti ya cik haliban..ke amik short sem?

n.haliban berkata...

sy x ada short sem. ^^ memang tgh bercuti sakan. haha..

NurAqilah berkata...

Ilah pn suka baca novel hlovate. Ada sumer novel hlovate kecuali contengan jalanan. InsyaAllah ada rezeki I will buy that novel. Like u say Hlovate nyer karya mmng best & stiap penulisannyer ada maksud trsirat & trsurat. Btw keep it with ur writings.

Catat Ulasan

Mohon komen entri kali ini. Terima kasih!!! :D

...

 
 

Designed by: Compartidísimo | Brought to you by Blogger Template Place & Blogger Tutorial
Scrapping elements: Deliciouscraps©