COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik pemilik blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Siapa pemilik blog ini?

Alumni SKPP
Alumni MMP
Alumni AKSES 2
Alumni KEX
Alumni CFS
Alumni UIAM
Sekarang? Pelajar USM
© cik.nabilahnur[at]gmail.com

Cari cerita apa?

Connecting ...

JS Adiwarna Publishing



KHB photo COVERKBH.jpg
{sinopsis}
.
RM 17.00 RM13.60 online di JS Adiwarna
.
Kalau nak beli daripada cik haliban pun boleh... contact me at FB, ok? ^____^

connecting...

3 novel di bawah ini sudah tiada di pasaran. Kalau nak beli, contact me at FB, ok? ^____^
.

.

PATRICIANS VS AURORA
{Sinopsis}
Hanya RM9.90 e-book
.

ISTANA AIRI
{Sinopsis}
[ episod 1 - 4 ]
.
.
CALON ISTERI PUTERA MAHKOTA
{Sinopsis}

Award ~

Ske Cite Kat Sini ~

COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik penulis blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Takdir Cinta (sekarang)

 photo eampf.jpg
... 1 ... 2 ... 3 i ... 3 ii ...
... 4 i ... 4 ii ... 5 ... 6 i ...
... 6 ii ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ... 12 ... 13 ...
... 14 i ... 14 ii ... 15 ...
... 16 i ... 16 ii ... 17 ...
... 18 ... 19 ... 20 ... 21 i ...
... 21 ii ... 22 ... 23 ... 24 ...
... 25 ... 26 ... 27 ... 28 ...
... 29 ... 30 ... 31 ... 32 ...
... 33 ... 34 ... 35 ... 36 ...
...37 ... 38 ... 39 ... 40 ...
... 41 ... 42 ... 43 ... 44 ...
... 45 ... 46 ... 47 ... 48 ...
... 49 ... 50 ... 51 ... 52 ...
 photo eampf.jpg

MCI

{MCI mengandungi cerita-cerita benar. Diambil bukan untuk mengaibkan, tetapi untuk memberi pengajaran, insyaAllah}
Photobucket
... PROLOG ...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 .... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ...
{TAMAT}
SP#1 - SP#2 - SP#3

IU @ KHB

Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... SP ...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 11-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

TBUM


...PROLOG...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

I.A.P.H. @ PBP

-Sambungan Istana Airi-
Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ... 10 ...
.WATAK.
Untold ... SP#1 ... SP#2
... SP#R ... SP#3 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 11-akhir diremove due to copyright issues}

TBAC

... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

Lelaki Untukmu (LUM)

Photobucket
... 1 ... 2 i... 2 ii ...

...SP i...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 3-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

Beli Buku Online

ANNOUNCEMENTS


1) FB group for this blog:
https://www.facebook.com/groups/bentukhati/ .
Feels free to join.
:)
2) Due to copyright issue, cik haliban dah deleted cerita-cerita lama sehingga 5 episod atau 10 episod sahaja. Sesiapa yang teringin nak baca yang full, you can contact me by email cik.nabilahnur@gmail.com ^____^

~TERIMA KASIH~ARIGATOU GOZAIMASU~GHAMSAHAMIDA~

Dah S.O.L.A.T.?

Photobucket

Sabtu, 26 Januari 2013

P vs A -Edisi Puasa-

Siapa rindu Patricians & Aurora? ^__^

Iklan jap. Sesiapa nak beli buku2 di bawah ni, boleh beli melalui cik haliban. PM my fb page. :)

k. ENJOY~

Tasya meletakkan kepalanya di atas lengan yang sudah terbentang di atas meja. Kepalanya diteleng kepada sahabat di sisi yang sedang kusyuk menghadap buku dan kadang-kadang menekan kalkulator.

                “Yan, kau buat apa?” Lemah suara itu bertanya.

                Dian mengangkat wajahnya, memandang Tasya yang melontar persoalan kepadanya tadi. Bibirnya mengukir senyuman sambil menggeleng sedikit. “Add Math. Baik aku buat terus, balik nanti tak payah pening kepala. Jomlah buat sekali.”

                Tasya memuncung seketika. Kepalanya digeleng sedikit. “Tak nak. Aku penat. Aku lapar.”

                Dian jadi tersengih. Kepalanya mula memandang kelasnya. Ada pelajar yang sedang menerkup muka ke meja, tidur agaknya. Ada yang sedang berbual sesama mereka. Ada yang sedang membaca buku atau komik dan ada juga sedang membuat latihan seperti dirinya. Waktu rehat sebegini, selalunya kelas akan kosong sebab semua akan ke kafe untuk makan. Namun, di bulan Ramadhan yang mulia ini, kafe kolej mereka ditutup.

                “Sabarlah. Ada beberapa jam sahaja lagi,” nasihat Dian kepada sahabatnya. Siapa yang tidak lapar di bulan puasa ini? Semua orang lapar, cuma tinggal sabar atau tidak sahaja.

                “Lima jam lagi…” Tasya menspesifikasikan masa yang sepatutnya Dian kata tadi. Amboi… berkira sungguh.

                “Dalam lima jam, apa yang kita boleh buat? Apa kata kau baca novel kau? Kau bawa novelkan?” Dian memberi cadangan. Membaca novel adalah kegemaran Tasya, dia tahu itu.

                “Cadangan yang bagus, Yan. Tapi bila aku tengok novel tu tebal, jadi macam tak bersemangat hendak baca, macam menghabiskan tenaga pula,” jawab Tasya.

                Dian ketawa. “Macam-macamlah kau ni, Tasya. Kau bawa iPad kau tak?”

                Tasya mengangguk.

                “Dalam iPad kau, ada ada mp3 terjemahan al-Quran tak?”

                Tasya mengangguk lagi. Sedikit-sedikit dia dapat menangkap apa idea yang akan dilontarkan oleh Dian.

                “Haaa… Dengarlah terjemahan Al-Quran tu. Dapat pahala tahu, lagi-lagi bulan puasa ni,” cadang Dian.

                Berkerut sedikit dahi Tasya, “Tapi aku tak pakai tudung. Bolehkah?”

                Dian tersenyum. “Baca Quran tanpa bertudung, boleh sahaja[1]. Cuma mungkin lebih baik kalau tutup aurat.  Lagipun, kau cuma hendak dengar sahaja, kan? Apa yang tidak bolehnya.”

                Tasya mengangguk. Namun dia masih tidak bergerak. Dia memandang dua kerusi di belakangnya. Hari ini Marina dan Gina duduk di belakang mereka berdua. Tapi entah ke mana sahabatnya dua orang itu. “Yan, mana Rin dengan Gina?”

                “Entahlah. Tadi rasanya Rin cakap dia hendak ke tandas,” jawab Dian.

                “Hai, kawan-kawan!” Ceria suara Marina menyapa mereka. Tasya bangun, duduk dengan tegak. Dia melihat Marina dengan perasaan hairan. Gina yang menurut Marina itu hanya menyuakan senyuman.

                “Rin, cerianya kau. Energetic betul. Kau daripada mana ni?” Tasya memandang kawannya dengan pandangan curiga.

                Marina tersengih. Gadis itu meletakkan jari telunjuknya di mulut, “Shhh… Jangan bagitahu orang lain. Aku tak puasa hari ni!”

                Tasya mencebik. Cemburu okey! Seronoklah tak puasa. Boleh makan tapi kena makan sorok-soroklah, kecuali pelajar-pelajar bukan muslim. Dian tersengih.

                “Ala… relakslah, babe. Ada untung, ada rugi. Untungnya kau, tak payah ganti dah. Kalau tak puasa, kena ganti lagi,” ujar Marina sambil mengambil tempat duduk di belakang Dian dan Tasya. Marina tahu sangat kenapa Tasya bermuka monyok begitu.

                “Kau orang tinggal berapa hari lagi hendak puasa?” Gina menyampuk. Dia duduk di sebelah Marina.

                “Sepuluh,” jawab Tasya, mengangkat sepuluh jari tangannya.

                “Tasya.” Satu suara garau, milik lelaki tentunya, membuatkan gadis berempat itu mengangkat wajah dan memandang insane yang sedang berdiri di hadapan Tasya itu.

                Tasya memandang dengan kening terangkat. “Kenapa?”

                “Nah.” Satu plastik yang berisi barang dihulurkan kepada gadis itu.

                Tasya menyambut perlahan. Pelik pula. Apa yang diberikan oleh pemuda ini? “Apa benda ni? Kenapa bagi kat aku pula?”

                “Jajan. Kau kan tak puasa!” Sebaik sahaja perkataan itu meluncur, mencicit pemuda itu lari dari situ.

                Bulat mata Tasya,“Hoi! Kurang ajar kau, Faris! Kau memang Patogen! Suka hati kau saja nak tuduh orang tak puasa!”  Plastik di tangan terasa ingin dilempar kea rah lelaki itu, namun, sayanglah pula. Makanan, okey. Tak baik dibuat main.

“Eh! Kau puasa ke? Asal aku nampak kau masuk tandas tadi? Keluar basah sahaja muka,” jerit Faris, geng Patogen, daripada depan kelas.

“Eh. Aku basuh muka pun salah ke?! Sibuklah kau ni!” Jerit Tasya kembali.

Dian memegang lengan Tasya, “Tasya, semangat kau menjerit. Puasa ni, tenaga tu simpan saja. Biarlah dia orang tu.”

Marina di belakang mengangguk, “Ha’ah, Sya. Saja tu Faris hendak usik kau. Lagipun, rezeki kau tu.”

“Herm…Yalah.” Tasya kembali layu, meletakkan kepalanya di atas meja. Ah… Biarlah Patogen tu. Buat penat sahaja bergaduh dengan mereka. Hurm… Lapar.



Hafiz menggeleng melihat gelagat kawannya yang mengusik bekas musuh mereka itu. Patutlah Faris membeli jajan, dibawa ke sekolah. Hendak ‘dihadiahkan’ kepada Tasya rupanya. “Suka benar kau usik Tasya itu, ya?”

                Faris memandangnya dengan sengihan. “Usik sikit, bukan buat apa-apa pun.”

                “Bagi makanan pula tu,” Syafiq menyampuk.

                “Bulan puasa, nak usik guna apa lagi. Makananlah,” jawab Faris senang.

                “Sanggup habiskan duit sebab nak usik Tasya?” Fung menambah seraya mengusik.

                “Apalah sangat harga jajan tu. Seringgit dua saja.”

                “Usik-usik manjalah tu,” usik Fung lagi. Hafiz dan Syafiq ketawa. Faris pula mencebik.

                “Dah. Tak ada faedah bincang benda ni puasa-puasa ni. Walaupun aku tahu kau tak puasa, Fung tapi aku harap kau hormat orang puasa macam aku ni, okey,” ujar Faris, menjeling sahabatnya.

                “Eh, aku puasa juga okey. Cuma tak sampai 14jam sahaja. Puasa separuh hari. Heee…” Fung tersengih sendiri.

                “Puasa yok-yok, orang kampung panggil,” sampuk Syafiq.

                Mereka tidak sempat berbual panjang apabila guru matapelajaran seterusnya masuk, diikuti para pelajar yang berada di luar kelas tadi.


-TAMAT-

  

 IKLAN LAGI~






[1] http://www.asysyarifmeru.net/index.php?id=3&ACT=5&content=10&mnu=3

2 komen:

Tanpa Nama berkata...

saya suka novel nie....cerita sangat menarik.....

Tanpa Nama berkata...

Nakk lagi .. Sambung lah , best lah cerita dia .. Saya nak tahu apa terjadi dekat GADIS KANGGARU .. Pleaseee

Catat Ulasan

Mohon komen entri kali ini. Terima kasih!!! :D

...

 
 

Designed by: Compartidísimo | Brought to you by Blogger Template Place & Blogger Tutorial
Scrapping elements: Deliciouscraps©