COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik pemilik blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Siapa pemilik blog ini?

Alumni SKPP
Alumni MMP
Alumni AKSES 2
Alumni KEX
Alumni CFS
Alumni UIAM
Sekarang? Pelajar USM
© cik.nabilahnur[at]gmail.com

Cari cerita apa?

Connecting ...

JS Adiwarna Publishing



KHB photo COVERKBH.jpg
{sinopsis}
.
RM 17.00 RM13.60 online di JS Adiwarna
.
Kalau nak beli daripada cik haliban pun boleh... contact me at FB, ok? ^____^

connecting...

3 novel di bawah ini sudah tiada di pasaran. Kalau nak beli, contact me at FB, ok? ^____^
.

.

PATRICIANS VS AURORA
{Sinopsis}
Hanya RM9.90 e-book
.

ISTANA AIRI
{Sinopsis}
[ episod 1 - 4 ]
.
.
CALON ISTERI PUTERA MAHKOTA
{Sinopsis}

Award ~

Ske Cite Kat Sini ~

COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik penulis blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Takdir Cinta (sekarang)

 photo eampf.jpg
... 1 ... 2 ... 3 i ... 3 ii ...
... 4 i ... 4 ii ... 5 ... 6 i ...
... 6 ii ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ... 12 ... 13 ...
... 14 i ... 14 ii ... 15 ...
... 16 i ... 16 ii ... 17 ...
... 18 ... 19 ... 20 ... 21 i ...
... 21 ii ... 22 ... 23 ... 24 ...
... 25 ... 26 ... 27 ... 28 ...
... 29 ... 30 ... 31 ... 32 ...
... 33 ... 34 ... 35 ... 36 ...
...37 ... 38 ... 39 ... 40 ...
... 41 ... 42 ... 43 ... 44 ...
... 45 ... 46 ... 47 ... 48 ...
... 49 ... 50 ... 51 ... 52 ...
 photo eampf.jpg

MCI

{MCI mengandungi cerita-cerita benar. Diambil bukan untuk mengaibkan, tetapi untuk memberi pengajaran, insyaAllah}
Photobucket
... PROLOG ...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 .... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ...
{TAMAT}
SP#1 - SP#2 - SP#3

IU @ KHB

Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... SP ...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 11-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

TBUM


...PROLOG...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

I.A.P.H. @ PBP

-Sambungan Istana Airi-
Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ... 10 ...
.WATAK.
Untold ... SP#1 ... SP#2
... SP#R ... SP#3 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 11-akhir diremove due to copyright issues}

TBAC

... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

Lelaki Untukmu (LUM)

Photobucket
... 1 ... 2 i... 2 ii ...

...SP i...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 3-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

Beli Buku Online

ANNOUNCEMENTS


1) FB group for this blog:
https://www.facebook.com/groups/bentukhati/ .
Feels free to join.
:)
2) Due to copyright issue, cik haliban dah deleted cerita-cerita lama sehingga 5 episod atau 10 episod sahaja. Sesiapa yang teringin nak baca yang full, you can contact me by email cik.nabilahnur@gmail.com ^____^

~TERIMA KASIH~ARIGATOU GOZAIMASU~GHAMSAHAMIDA~

Dah S.O.L.A.T.?

Photobucket

Rabu, 23 Februari 2011

MCI -1-

{MCI mengandungi cerita-cerita benar. Diambil bukan untuk mengaibkan, tetapi untuk memberi pengajaran, insyaAllah}


Duduk bersandar pada tiang di dalam masjid universiti itu, Syuqaira memejamkan matanya. Dia baru sahaja selesai menunaikan solat maghrib berjemaah bersama-sama rakan-rakan seperjuangannya di situ tadi. Ketika berdoa, dia memohon kepada tuhan supaya mengurangkan keresahan yang dialaminya.

            Resah. Siapa yang tidak resah kalau kawan baik sendiri seperti ingin menjauhkan diri? Dalam diam, Syuqaira mengeluh dengan sikap Fadh itu. Gadis itu sudah tidak mahu bercakap dengannya, apatah lagi senyum.

            Salahkah tegurannya? Tidak. Sudah tentu tidak. Dan dia tidak akan sesekali sesal atas apa yang telah dia lakukan. Dia tidak akan sesekali mengatakan apa yang dia buat adalah salah. Dia tidak akan minta maaf kerana menegur tapi dia akan meminta maaf kerana mungkin kerana bahasanya kasar ketika menegur kawan baiknya itu.

            “Kak Syuq.”

            Syuqaira pantas membuka mata. Memandang wajah yang sedang duduk di sisinya. Airi, junior yang ditempatkan sebilik dengannya semenjak gadis itu masuk ke asrama.

            “Airi.”

            “Orang ganggu Kak Syuq ke?”

            Syuqaira senyum lalu menggeleng.  Airi kemudiannya kelihatan membetulkan duduknya. Syuqaira mengagak bahawa gadis itu ingin bertanya sesuatu kepadanya. Tapi dia tunggu sahaja apa yang ingin dikatakan oleh gadis itu dulu.

            “Orang nak tanya sesuatu.”

            “Okey. Pasal apa?”

            “Erm… tentang cinta dalam Islam, akak?”

            Syuqaira terpempam seketika. Baru beberapa hari yang lalu dia menegur sahabat baiknya, sekarang ditanya pula oleh juniornya itu.

 “Cinta ni satu anugerah. Sesuatu yang suci yang Allah kurniakan pada setiap hambaNya. Dalam al-Quran bukan hanya ada pasal suruhan dan larangan, tapi juga ada banyak kisah cinta. Airi tahu tak?”

“Kisah cinta? Yang mana, ye?”

Syuqaira senyum. Itulah silapnya kebanyakan orang, hanya ingat tentang dosa dan pahala yang disebut di dalam Al-Quran padahal Allah banyak sekali bercerita di dalam KalamNya itu.

“Contohnya, kisah Nabi Allah Yusuf AS dengan isteri perdana menteri Mesir ketika itu, Zulaikha[1]. Airi tahu tak kisah tu?”

“Tahu. Zulaikha cuba goda Nabi Yusuf, kan?”

Syuqaira mengangguk. Saat itu, seorang pelajar perempuan yang turut berada tidak jauh daripada mereka itu turut sama mendengar. Syuqaira senyum dan mengajak gadis itu menyertai mereka.


“Betul tu. Sebabnya, Nabi Yusuf ni terlalu cantik. Kalau dalam seratus peratus kecantikan yang Allah cipta, lima puluh peratus kecantikan tu, ada pada Nabi Yusuf seorang je. Selebihnya untuk seluruh alam yang lain. Betapa cantiknya Nabi Yusuf ni. Tak hairanlah Zulaikha tertarik.”

“Tapi diakan dah jadi mak angkat Nabi Yusuf sendiri. Itu yang orang tak faham tu.”

“Betul tu dik. Tapi Zulaikha ni masa tu masih muda dan cantik. Orang muda ni, dia ada nafsu yang tinggi, dik. Dan dia adalah salah seorang yang tertewas dengan nafsunya lalu dia menggoda Nabi Yusuf.”

“Oh. Dia muda lagi eh masa tu? Ingatkan dah tua, sama umur dengan perdana menteri tu.”

“Tahukan, cerita lepas tu. Dia gagal, lepas tu tuduh Nabi Yusuf yang goda dia. Nabi Yusuf masuk penjaran sampailah Nabi Yusuf yang jadi pembesar di negeri tu.”

Airi sudah terangguk-angguk,

“Zulaikha ni, sampai dia tua dan papa pun, dia masih mencintai Nabi Allah Yusuf. Betapa kuatnya cinta dia. Tapi pada masa tu, dia dah lama bertaubat. Lepas dia mengaku dia bersalah dan Nabi Yusuf keluar dari penjara, Zulaikha mendekatkan diri dia pada Allah, dia mencari cinta Allah.”

“Tapi dia tetap mencintai Nabi Yusuf? Tak fahamlah.”
 


[1] Kisah Cinta Dalam Al-Quran, Misbah Em Majidy, Anbakri Publika Sdn Bhd, 2010.

0 komen:

Catat Ulasan

Mohon komen entri kali ini. Terima kasih!!! :D

...

 
 

Designed by: Compartidísimo | Brought to you by Blogger Template Place & Blogger Tutorial
Scrapping elements: Deliciouscraps©