COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik pemilik blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Siapa pemilik blog ini?

Alumni SKPP
Alumni MMP
Alumni AKSES 2
Alumni KEX
Alumni CFS
Alumni UIAM
Sekarang? Pelajar USM
© cik.nabilahnur[at]gmail.com

Cari cerita apa?

Connecting ...

JS Adiwarna Publishing



KHB photo COVERKBH.jpg
{sinopsis}
.
RM 17.00 RM13.60 online di JS Adiwarna
.
Kalau nak beli daripada cik haliban pun boleh... contact me at FB, ok? ^____^

connecting...

3 novel di bawah ini sudah tiada di pasaran. Kalau nak beli, contact me at FB, ok? ^____^
.

.

PATRICIANS VS AURORA
{Sinopsis}
Hanya RM9.90 e-book
.

ISTANA AIRI
{Sinopsis}
[ episod 1 - 4 ]
.
.
CALON ISTERI PUTERA MAHKOTA
{Sinopsis}

Award ~

Ske Cite Kat Sini ~

COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik penulis blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Takdir Cinta (sekarang)

 photo eampf.jpg
... 1 ... 2 ... 3 i ... 3 ii ...
... 4 i ... 4 ii ... 5 ... 6 i ...
... 6 ii ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ... 12 ... 13 ...
... 14 i ... 14 ii ... 15 ...
... 16 i ... 16 ii ... 17 ...
... 18 ... 19 ... 20 ... 21 i ...
... 21 ii ... 22 ... 23 ... 24 ...
... 25 ... 26 ... 27 ... 28 ...
... 29 ... 30 ... 31 ... 32 ...
... 33 ... 34 ... 35 ... 36 ...
...37 ... 38 ... 39 ... 40 ...
... 41 ... 42 ... 43 ... 44 ...
... 45 ... 46 ... 47 ... 48 ...
... 49 ... 50 ... 51 ... 52 ...
 photo eampf.jpg

MCI

{MCI mengandungi cerita-cerita benar. Diambil bukan untuk mengaibkan, tetapi untuk memberi pengajaran, insyaAllah}
Photobucket
... PROLOG ...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 .... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ...
{TAMAT}
SP#1 - SP#2 - SP#3

IU @ KHB

Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... SP ...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 11-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

TBUM


...PROLOG...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

I.A.P.H. @ PBP

-Sambungan Istana Airi-
Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ... 10 ...
.WATAK.
Untold ... SP#1 ... SP#2
... SP#R ... SP#3 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 11-akhir diremove due to copyright issues}

TBAC

... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

Lelaki Untukmu (LUM)

Photobucket
... 1 ... 2 i... 2 ii ...

...SP i...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 3-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

Beli Buku Online

ANNOUNCEMENTS


1) FB group for this blog:
https://www.facebook.com/groups/bentukhati/ .
Feels free to join.
:)
2) Due to copyright issue, cik haliban dah deleted cerita-cerita lama sehingga 5 episod atau 10 episod sahaja. Sesiapa yang teringin nak baca yang full, you can contact me by email cik.nabilahnur@gmail.com ^____^

~TERIMA KASIH~ARIGATOU GOZAIMASU~GHAMSAHAMIDA~

Dah S.O.L.A.T.?

Photobucket

Ahad, 2 Oktober 2011

MCI - SP 1 -

by *Nayzak

Syuqaira memandang pemandangan di luar kereta yang dipandu oleh ayahnya. Dia, ayah dan umminya baru sahaja keluar daripada kawasan asrama kolej. Belakang kereta Naza Ria yang dipinjam daripada bapa saudaranya itu penuh dengan barang-barangnya selama empat tahun dia berada di asrama tersebut. 

Dia sudahpun menamatkan lanjutan pelajarannya, hanya menunggu majlis graduasi sahaja. Semalam adalah malam terakhir dia bermalam di situ. Hatinya sudah berasa rindu pula dengan suasana belajar apabila dia sudah tamat belajar begini. Entah bila lagi dia akan menjejakkan kakinya ke kolej tersebut.

    Pelukan Airi semasa dia ingin berangkat tadi, seakan-akan masih terasa. Hatinya berasa sayu walaupun ketika itu Airi sedang tersenyum ceria.

    “Akak, nanti kita jumpa lagi,” ujar Airi, memandang wajahnya.
Syuqaira mengangguk sahaja walaupun dia tidak tahu bilakah Allah akan mentakdirkan dia untuk bertemu lagi dengan gadis itu. Airi sudah dianggap seperti adik yang dia tidak pernah ada. Menjadi anak tunggal dalam keluarga, dialah kakak, dialah adik.

Ayahnya membawa mereka makan di restoran ikan bakar sebelum mereka singgah di Masjid Negeri untuk solat jamak Zohor dan Asar terus.
 
“Kakak.”
 
Syuqaira yang baru sahaja hendak melangkah ke kawasan wanita mengikut umminya itu berpaling apabila ayahnya memanggilnya.
 
“Nanti ayah tunggu di tangga sana. Ayah dan ummi ada sesuatu hendak cakap dengan kakak.”
 
Syuqaira memandang tangga di hadapan kawasan masuk lelaki yang ditunjukkan oleh ayahnya sebelum memandang umminya yang ternyata sedang memandangnya itu. Kemudian, dia mengangguk kepada ayahnya.
 
Muncul persoalan di mindanya. Apakah yang penting sangat sehingga ayah dan umminya tidak menunggu sehingga mereka pulang ke rumah terlebih dahulu? Walau apapun, dia berusaha untuk melupakan persoaln itu sebelum solat kerana dia perlu khusyuk dalam solat. Kemungkinan besar untuk dia tidak khusyuk sepenuhnya ada. Walau bagaimanapun, apa yang wajib adalah usaha untuk khusyuk itu.
 
Selesai solat, dia mengikut langkah kaki umminya. Dari jauh, dia nampak ayahnya sedang bersalam dengan seorang pemuda sebelum pemuda itu berlalu. Dia tidak nampak wajah pemuda itu. Terdetik di hatinya, ramah pula ayahnya dengan orang-orang di sini.
 
“Duduk, kakak,” arah ayahnya setelah umminya mengambil tempat di sisi ayahnya di tangga teratas itu. Syuqaira mengikut sahaja kata-kata ayahnya. Dia melabuhkan diri dua buah anak tangga di bawah ayah dan umminya.
 
“Ada apa, ayah?” soal Syuqaira hairan apabila melihat ayah dan umminya sedikit serius.
 
“Kakak pernah cakap dengan ummi dan ayah bahawa kakak hanya akan kahwin selepas tamat belajar. Sekarang, kakak pun dah habis.”
 
Syuqaira mengangguk sahaja mendengar permulaan bicara ayahnya. Umminya di sebelah ayah itu menyuakan senyuman.
 
“Sebenarnya lebih kurang setahun lebih yang lalu, ada orang datang merisik kakak,” sambung umminya.  

Syuqaira terkaku seketika. Merisik dirinya? Setahun lebih yang lalu? Mengapa ayah dan umminya baru memberitahunya perkara ini? Jangan cakap ummi dan ayah sudah bersetuju dengan risikan tersebut, hatinya berkata-kata tetapi mulutnya tetap senyap. Tiba-tiba dia teringatkan lamaran pertama yang dia dapat melalui Kak Hijratul ketika dia masih berada di tahun ketiga di kolej.
 
“Oleh sebab ketika itu kakak masih sedang belajar, kami tidak terima tetapi kami juga tidak menolak,” ujar umminya lagi.
 
“Maksudnya?” soal Syuqaira sepatah.
 
“Kami beri dia masa dan pilihan. Kami pinta dia tunggu sehingga kakak habis belajar sebelum datang semula. Kalau dia tidak sanggup, kami benarkan dia cari orang lain sebab kami tak mengikat dia dengan apa-apa ikatan,” balas ummi.
 
Syuqaira lega sedikit. Dia bersyukur kerana ummi dan ayahnya memahami dirinya dan beristighfar kerana sudah tersalah sangka dengan ibubapanya sebentar tadi.
 
“Walaupun kakak belum officially graduate tetapi sekarang kakak sudah tamat belajar dan ayah dapat tahu bahawa dia masih menunggu kakak,” ujar ayahnya kembali.
 
Syuqaira tergamam kembali. Pemuda itu masih menunggunya? Kenapa? Kenapa tidak cari sahaja gadis lain?
 
“Kalau kakak sudah ada pilihan sendiri, kami tidak memaksa. Kami juga bukan mahukan keputusan kakak sekarang. Kami hendak kakak buat solat istikharah dulu banyak-banyak sebelum beri keputusan kakak. Kalau boleh, dalam masa seminggu. Boleh, kakak?” umminya pula menyambung bicara.
Syuqaira diam seketika. Dia tidak mempunyai pilihan sendiri tetapi cukupkah masa seminggu yang diberi?
 
“Ayah nak kakak tahu bahawa kami yakin bahawa dia adalah pemuda yang baik, jujur dan serius. Dia bukan sahaja tidak bertemu dan menaburkan janji-janji manis pada kakak tetapi dia datang pada ayah dan ummi, sebagai wali dan ibubapa, dengan cara yang berhormat untuk bertanya tentang kakak.”
 
Syuqaira diam apabila mendengar sifat-sifat yang disebut oleh ayahnya itu. Syuqaira jadi tertanya siapakah pemuda yang begitu berani pergi bertemu dengan ayahnya secara terus tanpa memberitahunya itu. Betul kata ayah, pemuda itu serius dan sanggup menunggunya. Walau apapun, dia perlu meminta petunjuk daripada Allah yang Maha Mengetahui apa yang terbaik buat dirinya terlebih dahulu.

-BERSAMBUNG-

cik haliban rasa bersalah sebab dah lama tak post cerita. huhuhu... tapi maaf la sebab ini bukan sambungan IAPH. apapun, thanks for stay tuned~

3 komen:

Nadzipah berkata...

rasanya pemuda berani tu lelaki yang baru sahaja berlalu ladi kan? entah-entah abang airi tak? ngee~ memandai je buat spekulasi..

apapun saya tunggu sp-2

btw, thanks 4 da n3, cik haliban^^

psst..takpe2. kami masih lagi boleh sabar menunggu..:D

cactaceous opuntia berkata...

uhu...i like this story...psl syuqaira ye...sapekah jejaka itu...ingin juga kami mengetaahuinya...cik haliban...kalau bukan post episod novel, cter pendak a.k.a. cerpen pn ok ape....hee...

cik n.haliban berkata...

cik Nadzipah>> ^_^

cik cactaceous opuntia >> ini yang special. episod2nya dah ada sebelum ini. ^^

Catat Ulasan

Mohon komen entri kali ini. Terima kasih!!! :D

...

 
 

Designed by: Compartidísimo | Brought to you by Blogger Template Place & Blogger Tutorial
Scrapping elements: Deliciouscraps©