COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik pemilik blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Siapa pemilik blog ini?

Alumni SKPP
Alumni MMP
Alumni AKSES 2
Alumni KEX
Alumni CFS
Alumni UIAM
Sekarang? Pelajar USM
© cik.nabilahnur[at]gmail.com

Cari cerita apa?

Connecting ...

JS Adiwarna Publishing



KHB photo COVERKBH.jpg
{sinopsis}
.
RM 17.00 RM13.60 online di JS Adiwarna
.
Kalau nak beli daripada cik haliban pun boleh... contact me at FB, ok? ^____^

connecting...

3 novel di bawah ini sudah tiada di pasaran. Kalau nak beli, contact me at FB, ok? ^____^
.

.

PATRICIANS VS AURORA
{Sinopsis}
Hanya RM9.90 e-book
.

ISTANA AIRI
{Sinopsis}
[ episod 1 - 4 ]
.
.
CALON ISTERI PUTERA MAHKOTA
{Sinopsis}

Award ~

Ske Cite Kat Sini ~

COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik penulis blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Takdir Cinta (sekarang)

 photo eampf.jpg
... 1 ... 2 ... 3 i ... 3 ii ...
... 4 i ... 4 ii ... 5 ... 6 i ...
... 6 ii ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ... 12 ... 13 ...
... 14 i ... 14 ii ... 15 ...
... 16 i ... 16 ii ... 17 ...
... 18 ... 19 ... 20 ... 21 i ...
... 21 ii ... 22 ... 23 ... 24 ...
... 25 ... 26 ... 27 ... 28 ...
... 29 ... 30 ... 31 ... 32 ...
... 33 ... 34 ... 35 ... 36 ...
...37 ... 38 ... 39 ... 40 ...
... 41 ... 42 ... 43 ... 44 ...
... 45 ... 46 ... 47 ... 48 ...
... 49 ... 50 ... 51 ... 52 ...
 photo eampf.jpg

MCI

{MCI mengandungi cerita-cerita benar. Diambil bukan untuk mengaibkan, tetapi untuk memberi pengajaran, insyaAllah}
Photobucket
... PROLOG ...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 .... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ...
{TAMAT}
SP#1 - SP#2 - SP#3

IU @ KHB

Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... SP ...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 11-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

TBUM


...PROLOG...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

I.A.P.H. @ PBP

-Sambungan Istana Airi-
Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ... 10 ...
.WATAK.
Untold ... SP#1 ... SP#2
... SP#R ... SP#3 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 11-akhir diremove due to copyright issues}

TBAC

... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

Lelaki Untukmu (LUM)

Photobucket
... 1 ... 2 i... 2 ii ...

...SP i...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 3-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

Beli Buku Online

ANNOUNCEMENTS


1) FB group for this blog:
https://www.facebook.com/groups/bentukhati/ .
Feels free to join.
:)
2) Due to copyright issue, cik haliban dah deleted cerita-cerita lama sehingga 5 episod atau 10 episod sahaja. Sesiapa yang teringin nak baca yang full, you can contact me by email cik.nabilahnur@gmail.com ^____^

~TERIMA KASIH~ARIGATOU GOZAIMASU~GHAMSAHAMIDA~

Dah S.O.L.A.T.?

Photobucket

Khamis, 24 Februari 2011

MCI -2-

{MCI mengandungi cerita-cerita benar. Diambil bukan untuk mengaibkan, tetapi untuk memberi pengajaran, insyaAllah}


“Zulaikha ni, sampai dia tua dan papa pun, dia masih mencintai Nabi Allah Yusuf. Betapa kuatnya cinta dia. Tapi pada masa tu, dia dah lama bertaubat. Lepas dia mengaku dia bersalah dan Nabi Yusuf keluar dari penjara, Zulaikha mendekatkan diri dia pada Allah, dia mencari cinta Allah.”

“Tapi dia tetap mencintai Nabi Yusuf? Tak fahamlah.”

“Sebab itulah dik, cinta ni ada peringkatnya. Pertama-tamanya, cinta kita tu hendaklah pada Allah. Tahu tak kenapa?”

“Supaya kita selalu redha dan berbaik sangka dengan apa yang terjadi.”

“Betul. Kalau kita letak cinta pada dunia tu nombor satu, kita akan terasa tiada guna kita hidup kalau kita hilang dunia kita tu.”

“Hilang dunia?”

“Hal-hal keduniaan. Harta, anak-anak, wanita dan lelaki. Tu semua Allah memang jadikan sebagai kegemaran manusia. Contoh, bercinta dengan lelaki. Bercintalah lima enam tahun. Kalau ada orang suruh break up, tak boleh dah. Sebabnya dah sayang sangat sampai rasa tak boleh hidup kalau tak ada lelaki tu. Saat itu, mereka takkan ingatkan bahawa semua tu qada’ dan qadar Allah. Mereka lupa dah bahawa jodoh tu Allah yang tentukan, bukan mereka. 

Padahal, Allah dah cakap bahawa kalau dah memang jodoh, berpisah sepuluh tahun pun, akan bertemu kembali. Hanya Allah sahaja yang boleh pisahkan mereka. Tapi katalah apapun masa tu, mereka takkan terima. Sebabnya, memang dah sayang sangat dah!

Tulah cinta dunia, dik. Cinta tu memang fitrah dik, tapi kalau diletakkan di tempat yang salah, lain jadinya. Tapi cuba kita letak cinta Allah di tempat pertama. Takkan terjadi macam tu. Sebenarnya kan, kalau memang kita letak cinta Allah di tempat pertama, kita tak perlu nak mencari.

Berbalik pada cerita Zulaikha dengan Nabi Yusuf tadi. Bila Zulaikha ni dah kembali bertaubat, beribadat, cari cinta Allah, masa tu Allah temukan kembali Zulaikha dengan Nabi Yusuf.”

“Tapi tadi akak cakap Zulaikha dah tua?”

“Betul tu. Zulaikha dah tua dan dia masih mencintai Nabi Yusuf. Suami dia, wallahua’lam, dah meninggal kot. Bila Allah temukan kembali mereka berdua, Allah mewahyukan kepada Nabi Yusuf melalui malaikat Jibril bahawa Allah akan nikahkan Nabi Yusuf dengan Zulaikha. Allah sendiri melamar Zulaikha untuk Nabi Yusuf. Malaikat jadi saksi pertunangan mereka berdua

Tengok, betapa besarnya balasan orang yang serahkan diri pada Allah sepenuhnya? Allah pasti akan memakbulkan keinginan hamba-hambanya yang beriman. Zulaikha yang dulunya menggoda Nabi Yusuf, lepas tu bertaubat. Sebab dia masih mencintai Nabi Yusuf, Allah ikat dia dengan Nabi Yusuf jugak.”

Airi dan seorang lagi gadis itu kelihatannya mengangguk-anguuk tanda faham. “Pastu?” 

“Nabi Yusuf terkejutlah. Zulaikha dah tua masa tu. Tapi Allah jadikan Zulaikha muda balik dan Allah timbulkan dalam hati Nabi Yusuf rasa kecintaan dan nafsu terhadap Zulaikha. Tengok, apa ganjaran yang Zulaikha dapat?”

“Ha’ah. Dia tetap dapat bersama dengan Nabi Yusuf akhirnya.”

Syuqaira senyum dan angguk.

“Tahu tak bahawa akhir sekali, Nabi Yusuf yang cuba goda Siti Zulaikha ni?”

Bulat mata kedua-dua orang gadis itu dilihatnya. Syuqaira senyum lagi.

“Lepas kahwin tu, Allah timbulkan rasa gelora dalam hati Nabi Yusuf terhadap Zulaikha tapi masa tu, Zulaikha lebih sayang dan cinta kepada Allah SWT. Kesimpulannya kat sini, kalau kita buat yang terbaik dengan Allah, Allah akan bagi yang terbaik kepada kita. Percayalah,” Syuqaira mengakhiri ceritanya.

“Tapi kalau kita sukakan seseorang, macam mana akak?” soal gadis yang seorang lagi.

“Sebab tu kita diajar untuk percaya Qada’ dan Qadar, percaya bahawa semua jodoh pertemuan Allah dah tentukan, percaya bahawa Allah ni akan berikan yang terbaik. Kalau kita dah sukakan seseorang, kita kena yakin bahawa kalau kita tak dapat orang tu, kita akan dapat yang lenih baik dari orang tu.

Contohnya, kita suka orang tu sebab dia romantik ke apa ke. Allah mungkin akan jodohkan kita dengan orang yang lebih hebat dan lebih baik. Benda ni memang kena pegang betul-betul.”

“Jadi, kita lepaskan aja? Boleh tak kalau nak confess?”

Terangkat kening Syuqaira.

“Nak confess kita suka pada dia? Boleh. Boleh saja. Tapi ada syaratnya iaitu, kena guna orang tengah. Contoh, Siti Khadijah. Beliau tertarik dengan Nabi Muhammad SAW. Tapi dia bagitahu orang lain dan minta orang lain tanyakan untuk dia. Bukan pergi berdepan macam tu.”

Seketika kemudian, azan isyak dikumadangkan dari masjid itu. Syuqaira tersenyum pada kedua-dua orang gadis yang bersamanya itu.

“Kita sambung lain kali ya.”

“Terima kasih, Kak Syuq,” ujar Airi yang sudah mula bangun. Syuqaira senyum dan angguk. Dia gembira membantu.

-TAMAT BAHAGIAN 2 -

1 komen:

munirah fierus berkata...

akak!! buku kat atas tu~ dh bce m/s dpn je pastu rase mcm x best pulangkan semula kat perpustakaan...hehe ^^

Catat Ulasan

Mohon komen entri kali ini. Terima kasih!!! :D

...

 
 

Designed by: CompartidĂ­simo | Brought to you by Blogger Template Place & Blogger Tutorial
Scrapping elements: Deliciouscraps©