COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik pemilik blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Siapa pemilik blog ini?

Alumni SKPP
Alumni MMP
Alumni AKSES 2
Alumni KEX
Alumni CFS
Alumni UIAM
Sekarang? Pelajar USM
© cik.nabilahnur[at]gmail.com

Cari cerita apa?

Connecting ...

JS Adiwarna Publishing



KHB photo COVERKBH.jpg
{sinopsis}
.
RM 17.00 RM13.60 online di JS Adiwarna
.
Kalau nak beli daripada cik haliban pun boleh... contact me at FB, ok? ^____^

connecting...

3 novel di bawah ini sudah tiada di pasaran. Kalau nak beli, contact me at FB, ok? ^____^
.

.

PATRICIANS VS AURORA
{Sinopsis}
Hanya RM9.90 e-book
.

ISTANA AIRI
{Sinopsis}
[ episod 1 - 4 ]
.
.
CALON ISTERI PUTERA MAHKOTA
{Sinopsis}

Award ~

Ske Cite Kat Sini ~

COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik penulis blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Takdir Cinta (sekarang)

 photo eampf.jpg
... 1 ... 2 ... 3 i ... 3 ii ...
... 4 i ... 4 ii ... 5 ... 6 i ...
... 6 ii ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ... 12 ... 13 ...
... 14 i ... 14 ii ... 15 ...
... 16 i ... 16 ii ... 17 ...
... 18 ... 19 ... 20 ... 21 i ...
... 21 ii ... 22 ... 23 ... 24 ...
... 25 ... 26 ... 27 ... 28 ...
... 29 ... 30 ... 31 ... 32 ...
... 33 ... 34 ... 35 ... 36 ...
...37 ... 38 ... 39 ... 40 ...
... 41 ... 42 ... 43 ... 44 ...
... 45 ... 46 ... 47 ... 48 ...
... 49 ... 50 ... 51 ... 52 ...
 photo eampf.jpg

MCI

{MCI mengandungi cerita-cerita benar. Diambil bukan untuk mengaibkan, tetapi untuk memberi pengajaran, insyaAllah}
Photobucket
... PROLOG ...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 .... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ...
{TAMAT}
SP#1 - SP#2 - SP#3

IU @ KHB

Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... SP ...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 11-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

TBUM


...PROLOG...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

I.A.P.H. @ PBP

-Sambungan Istana Airi-
Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ... 10 ...
.WATAK.
Untold ... SP#1 ... SP#2
... SP#R ... SP#3 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 11-akhir diremove due to copyright issues}

TBAC

... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

Lelaki Untukmu (LUM)

Photobucket
... 1 ... 2 i... 2 ii ...

...SP i...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 3-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

Beli Buku Online

ANNOUNCEMENTS


1) FB group for this blog:
https://www.facebook.com/groups/bentukhati/ .
Feels free to join.
:)
2) Due to copyright issue, cik haliban dah deleted cerita-cerita lama sehingga 5 episod atau 10 episod sahaja. Sesiapa yang teringin nak baca yang full, you can contact me by email cik.nabilahnur@gmail.com ^____^

~TERIMA KASIH~ARIGATOU GOZAIMASU~GHAMSAHAMIDA~

Dah S.O.L.A.T.?

Photobucket

Rabu, 11 Mei 2011

MCI -11- -akhir-

{MCI mengandungi cerita-cerita benar. Diambil bukan untuk mengaibkan, tetapi untuk memberi pengajaran, insyaAllah}
Cinta adalah sesuatu yang didambakan oleh manusia. 
Cinta yang murni berlandaskan ajaran agama membawa manusia ke arah kebahagiaan. 
Cinta yang berlandaskan nafsu pula boleh membawa manusia ke lorong kehancuran. 
Namun, cinta yang datang itu adalah anugerah Ilahi yang menguji keimanan manusia. 

            Syuqaira merenung blurp novel terbitan DBP itu. Seindah Mawar Berduri. Membaca blurp itu membuatkan dia teringat kembali lamaran yang dibawa oleh Kak Hijratul. Sebenarnya, itu adalah lamaran pertama yang diterimanya. Sungguh dia terkejut sebenarnya Cuma tidak ditunjuk kepada Kak Hijratul itu. Dia tidak menyangka bahawa ada yang mengenalinya, sedangkan dia bukanlah terkenal seperti Kak Hijratul yang menjadi AJK dalam hampir setiap program yang dianjurkan oleh kolej. Memang dia bukan sesiapa!
Syuqaira menggeleng, seakan ingin menghapuskan dan menghalang kenangan itu daripada mendekatinya.
            Tipulah jika dia tidak gembira ada yang melamarnya cuma dia berasa di masih belum bersedia untuk memikirkan perkara-perkara seperti itu. Walaupun itu adalah apa yang dia rasa, dia tidak tahu jika Allah telah mentakdirkan sesuatu yang lain untuknya. Sesungguhnya, Allah itu maha mengetahui apa yang tersembunyi dan apa yang terang bersuluh.
…kilauan cinta berlandaskan nafsu.
Ya. Itulah yang dia bimbang. Dia bimbang dia terjerat dalam perkara-perkara seperti itu.
Kepala Airi yang sedang tidur di kerusi sebelahnya itu sudah jatuh ke bahunya. Syuqaira senyum. Tidak sampai sepuluh minit bas bergerak, gadis itu sudah terlentok lena. Menaiki bas di waktu pagi membolehkan dia membaca novel itu untuk menghilangkan kebosanan. Akhirnya, dia memang mengikut kehendak Airi, mengikut gadis itu pulang ke kampung halaman gadis itu sebelum pulang ke kampungnya yang tercinta.
Magnet Cinta Ilahi (MCI)
Airi masuk ke dalam biliknya membawa dulang yang berisi air. Dia melihat Syuqaira leka merenung gambar keluarga di atas meja belajarnya itu.
            “Akak. Jom minum,” ajaknya sambil meletakkan dulang air itu di atas meja jepun di tengah-tengah biliknya itu.
            “Akak tengok apa kat gambar tu?” soalnya apabila Syuqaira duduk di hadapannya.
            “Tak ada. Itu semua adik-beradik Airi ke?”     
            Airi senyum mengangguk. “Ha’ah. Kenapa?”
            “Tak. Itu, abang Airi kot, akak rasa macam pernah nampak muka dialah.”
            Airi senyum lagi sambil mengerling sekilas gambar keluarganya.
            “Akak pernah nampak dia kat kolej la kot.”
            “Eh. Airi ada abang ke kat kolej kita?”
            “Ada.”
            Dia melihat Syuqaira mengangguk dan tidak bertanya lebih lanjut.
            “Akak. Airi nak tanya sesuatu. Tapi akak jangan marah.”
            Syuqaira ketawa. “Soalan macam mana yang boleh buat akak marah ni, dik?”
            “Soalan peribadilah sikit. Boleh,akak?”
            “Boleh. Tanyalah. InsyaAllah akak jawab.”
            Airi mengangguk. Dia berfikir sejenak, bagaimana ingin memulakan pertanyaannya. “Hari tu kan, Kak Hijratul ada datang jumpa akak. Airi terdengar perbualan akak dengan dia.”
            “Yang mana, Airi? Rasanya, selalu je Kak Atul datang jumpa akak.”
            “Yang dia cakap, dia merisik akak untuk seseorang,” ujar Airi semakin perlahan. Takut pula kakak di hadapannya itu menyangka bahawa dia mencuri dengar.
            “Oh.” Dilihatnya Syuqaira tersengih. “Kenapa dengan yang itu? Airi nak tanya apa? Akak tak marah.”
            “Airi dengar, akak tak nak tahu siapa orang yang merisik akak tu.”
            “Ha’ah. Akak takut jadi fitnah hati pula. Takut teringat-ingatkan orang tu. Akak pun dah tolak, jadi sebaiknya akak tak tahu siapa orang tu.”
            “Akak tak rasa menyesal ke? Manalah tahu kalau orang yang merisik akak tu adalah orang yang akak harap-harapkan?”
            “Mana Airi tahu akak ada mengharapkan seseorang?”
            Airi tersengih. “Airi tak tahu. Saje je tanya macam tu. Akak memang tak ada mengharapkan sesiapa ke?”
            Dia melihat Syuqaira berjeda seketika. Mungkin berfikir bagaimana ingin menjawab soalannya itu.
            “Akak mengharap pada Allah sahaja, Airi. Akak mengharapkan Allah pertemukan jodoh akak dengan jodoh yang terbaik kerana hanya Allah Yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk akak. Akak tak tahu bila jodoh akak akan datang, tapi akak mengharapkan dia datang lepas akak habis belajar. Kalau dia datang sebelum akak habis belajar, akak mungkin takkan terima.”
            “Kalau dia datang sebelum akak habis belajar dan dia memang jodoh akak?” soal Airi lagi. Dia seperti tidak berpuas hati dengan jawapan Syuqaira.
            “Kalau dia memang jodoh akak, dia akan sanggup tunggu akak sampai akak habis belajar. Kalau dia tak sanggup tunggu, mungkin dia bukan jodoh akak yang terbaik.”
            “Maknanya, kalau orang yang merisik akak hari itu tunggu akak sehingga habis dan merisik akak lagi selepas akak habis belajar, akak akan terima?”
            “InsyaAllah. Kalau Ummi dan Ayah akak rasa dia adalah orang yang terbaik untuk anak mereka ini, akak terima sahaja Airi.”
            Airi mengangguk dan tersenyum puas. Rupanya, satu sahaja syarat gadis itu setakat ini , iaitu tunggu sahaja sehingga gadis itu habis belajar. Syarat-syarat lain, lain kali punya pasal. Sebenarnya, dia hendak cakap dia tahu siapa yang merisik gadis di hadapannya itu. Tapi apabila mendengar Syuqaira bimbangkan fitnah hati, lalu dia melupakan hasratnya itu.
            Tentulah dia tahu siapa orang itu kerana dialah yang mencadangkan orang itu merisik Kak Syuqaira di hadapannya itu. Dan orang itu sendiri adalah abangnya. Nampaknya dia kena memberitahu abangnya supaya bersabar selama dua tahun lagi.  Airi tersengih sendirian.

(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat; dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia.” (Surah An-Nur 24:26)

-TAMAT-

yes! tamat! Sebenarnya, MCI ini hanyalah koleksi cerpen. bukan novel pun. Kalau ada kawan-kawan yang baca MCI ni, boleh la komen & kritik ya. Semuanya cik haliban terima. 

ARIGATOU GOZAIMASHITA~



untuk itu, cik haliban pun nak berehat sekejap sebelum masuk cerita lain. nak tunggu kawan2 komen banyak2 dulu. haha.  

jgn lupa tekan STAR RATING ye. :)  

6 komen:

Nadzipah berkata...

buat MCI II la cik haliban...
sambung2...
nak tahu jugak kesudahan ceritanya..
jadikan MCI ni cerpan...
ini cadangan saya je...

cuti lagi kan sekarang ni?
boleh la cari2 idea..heheh...
memandai je saya request..huhu

n.haliban berkata...

adeh cik nadzipah. kena tengok dulu kalau2 ada idea lagi ke tak. hahaha... thanks cik nadzipah komen. ^^

nurafiqah airil berkata...

nak lagi boleh??
hehe..best laa. :D

EDNIN berkata...

baca ni tiba-tiba kita teringat kisah dalam Pemilik Cintaku Setelah Allah dan Rasul dari fatimah syarha.. hehehe.. sungguh inspiring! thank you ye sis! hehe =D

cik n.haliban berkata...

sis EDNIN, alhamdulillah kalau cerita2 ni memberi sedikit pengajaran. Itu semua peringatan untuk diri cik haliban juga... ^^ terima kasih juga sebab komen.

NurAqilah berkata...

^_^

Catat Ulasan

Mohon komen entri kali ini. Terima kasih!!! :D

...

 
 

Designed by: Compartidísimo | Brought to you by Blogger Template Place & Blogger Tutorial
Scrapping elements: Deliciouscraps©