COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik pemilik blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Siapa pemilik blog ini?

Alumni SKPP
Alumni MMP
Alumni AKSES 2
Alumni KEX
Alumni CFS
Alumni UIAM
Sekarang? Pelajar USM
© cik.nabilahnur[at]gmail.com

Cari cerita apa?

Connecting ...

JS Adiwarna Publishing



KHB photo COVERKBH.jpg
{sinopsis}
.
RM 17.00 RM13.60 online di JS Adiwarna
.
Kalau nak beli daripada cik haliban pun boleh... contact me at FB, ok? ^____^

connecting...

3 novel di bawah ini sudah tiada di pasaran. Kalau nak beli, contact me at FB, ok? ^____^
.

.

PATRICIANS VS AURORA
{Sinopsis}
Hanya RM9.90 e-book
.

ISTANA AIRI
{Sinopsis}
[ episod 1 - 4 ]
.
.
CALON ISTERI PUTERA MAHKOTA
{Sinopsis}

Award ~

Ske Cite Kat Sini ~

COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik penulis blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Takdir Cinta (sekarang)

 photo eampf.jpg
... 1 ... 2 ... 3 i ... 3 ii ...
... 4 i ... 4 ii ... 5 ... 6 i ...
... 6 ii ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ... 12 ... 13 ...
... 14 i ... 14 ii ... 15 ...
... 16 i ... 16 ii ... 17 ...
... 18 ... 19 ... 20 ... 21 i ...
... 21 ii ... 22 ... 23 ... 24 ...
... 25 ... 26 ... 27 ... 28 ...
... 29 ... 30 ... 31 ... 32 ...
... 33 ... 34 ... 35 ... 36 ...
...37 ... 38 ... 39 ... 40 ...
... 41 ... 42 ... 43 ... 44 ...
... 45 ... 46 ... 47 ... 48 ...
... 49 ... 50 ... 51 ... 52 ...
 photo eampf.jpg

MCI

{MCI mengandungi cerita-cerita benar. Diambil bukan untuk mengaibkan, tetapi untuk memberi pengajaran, insyaAllah}
Photobucket
... PROLOG ...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 .... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ...
{TAMAT}
SP#1 - SP#2 - SP#3

IU @ KHB

Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... SP ...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 11-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

TBUM


...PROLOG...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

I.A.P.H. @ PBP

-Sambungan Istana Airi-
Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ... 10 ...
.WATAK.
Untold ... SP#1 ... SP#2
... SP#R ... SP#3 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 11-akhir diremove due to copyright issues}

TBAC

... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

Lelaki Untukmu (LUM)

Photobucket
... 1 ... 2 i... 2 ii ...

...SP i...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 3-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

Beli Buku Online

ANNOUNCEMENTS


1) FB group for this blog:
https://www.facebook.com/groups/bentukhati/ .
Feels free to join.
:)
2) Due to copyright issue, cik haliban dah deleted cerita-cerita lama sehingga 5 episod atau 10 episod sahaja. Sesiapa yang teringin nak baca yang full, you can contact me by email cik.nabilahnur@gmail.com ^____^

~TERIMA KASIH~ARIGATOU GOZAIMASU~GHAMSAHAMIDA~

Dah S.O.L.A.T.?

Photobucket

Ahad, 8 April 2012

IAPH -untold episode-


entri ni mengandungi untold episode.  ^_^


Hafawati membaling bantal kecil yang dicapai dari sofa itu ke arah belakang tubuh kakakanda Hadifnya itu.
            Pap! Setelah bantal itu melekap pada sasaran, bantal tersebut jatuh ke lantai yang berlapikkan permaidani itu.
            Mata Huda bulat. Mulut Hafawati ternganga. Pergerakan Hadif terhenti. Mereka bertiga terkaku melihat mangsa balingan bantal kecil Hafawati. Gadis itu tersalah sasaran!
            “Hafawati Khairiyah!! Iman Hadif!!” Suara itu jelas sedang menahan marah dan malu barangkali. Pagi-pagi hari sudah diserang dengan bantal kecil, terkena wajahnya.
            “Ayahanda! Ampun! Kakak tak sengaja! Betul tak sengaja!” Pantas Hafawati menutur kata. Kedua-dua telapak tangannya disatukan. Takut-takut dia memandang ayahandanya yang berdiri di pintu masuk bilik menonton itu.
            “Maaf, ayahanda. Tapi bukan salah abang.”
Hafawati menjeling apabila mendengar bicara kakandanya yang selamba itu. Langsung tidak membantu dia.
“Ayahanda okey?” Suara lembut Huda bertanya. Risau juga balingan itu menyakiti wajah ayahanda mereka. Sudahlah Hafawati itu lasak, tentulah balingannya sangat kuat.
Mereka bertiga melihat reaksi bonda yang tadinya berada di belakang ayahanda. Wanita kesayangan mereka semua itu sedang senyum geli hati. Ternyata bonda mereka sedang menahan diri daripada meletuskan ketawa.
“Sayang, ketawakan Kimi ya!” Kedengaran ayahanda mereka berkata-kata perlahan.
“Ekpresi muka amor tadi lucu la.”
Hadif, Hafawati dan Huda saling berpandangan sesama sendiri. Haish… memang hanya bonda mereka sahajalah antara orang yang berani mengetawakan Raja Zamora itu. Mana ada orang lain yang berani berbuat begitu!
“Okey. Okey. Airi marah mereka. Abang! Kakak! Kenapa main baling-baling bantal ni?”
Huda tersenyum kecil. Boleh pula bonda mereka berpura-pura memarahi kakanda-kakanda kembarnya itu. Lucu juga bonda dan ayahanda mereka ni. Mereka selalu sahaja bermanja-manja di hadapan mereka adik-beradik.
“Ampun ayahanda.” Hafawati mendekati dan mencium tangan kanan ayahandanya tanda meminta maaf, diikuti oleh Hadif.
“Syukurlah hari ini hari istimewa abang, kakak dan adik. Sabar sajalah ayahanda hari ni.” Mereka bertiga tersengih mendengar titah ayahanda mereka itu. Lelaki itu kadang-kadang boleh dibuat geng, cuma tegasnya boleh tahan apabila melakukan urusan negara.
Sekali lagi Hadif, Hafawati dan Huda memandang antara satu sama lain sebelum mengangguk sesama mereka dan memandang bonda mereka.
“Selamat Ulangtahun Hari Jadi, bonda!” Serentak mereka memberikan ucapan istimewa tersebut. Melihat senyuman manis yang terukir di bibir bonda mereka, mereka turut senyum. Dengan takdir yang sudah tersurat dari Allah, mereka bertiga sememangnya dilahirkan pada tarikh yang sama dengan tarikh kelahiran wanita itu.
“Selamat Ulangtahun Hari Lahir juga abang, kakak, adik.” Mereka bertiga bergerak ke arah bonda tercinta dan memeluk wanita tersebut bersama-sama dengan penuh kasih.
 “Bonda sayang anakanda semua,” tutur wanita itu perlahan.
“Kami pun sayang bonda lebih dari segala-galanya.” Sambut Huda.
“Sejak lahir sampai akhirat, bonda.” sambung Hafawati pula.
“Selepas Allah dan Rasulullah insyaAllah, bonda adalah orang yang paling kami cintai.” Itulah jawapan Hadif.
Wanita itu menitiskan air mata keharuan. Betapa dia menyayangi anakanda-anakandanya dan sekarang mereka sudah mula menganjak dewasa. Mereka akan mula jauh dari naungan keibuannya.
“Dah dua puluh tahun satu dah umur abang, kakak dan adik.”
Hadif menyapu bekas airmata di pipi bondanya. Dia tidak tahan melihat bondanya menangis. Mutiara dari wanita yang melahirkan mereka itu amat berharga.
“Sini,” panggil ayahanda mereka selepas Hadif, Hafawati dan Huda melepaskan tubuh bonda mereka. Seorang demi seorang memeluk kasih sayang dan menerima ucapan hari lahir dari ayahanda mereka.

^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^


“Okey. Angah nak travel. Siapa nak ikut?”
            Hijratul Khairiyah menoleh kepada anakanda keduanya yang tiba-tiba sahaja berkata-kata. Mereka sekeluarga sedang minum petang bersama-sama. Hafawati kelihatannya begitu bersemangat setelah mengutarakan kata-katanya itu. Hijratul Khairiyah berpendangan dengan suaminya. Hairan sebenarnya kenapa anak kedua menreka itu tiba-tiba ingin berbuat demikian.
            Soalan Hafawati di akhir tadi membuatkan tiga adinda-adindanya yang lain mengangkat tangan, ingin mengikut kakandanya itu. Hijratul Khairiyah membuat keputusan untuk mediamkan diri sementara waktu.
            “Travel?” tanya Huda. Hafawati mengangguk dengan bersemangat.
            “Ya tetapi bukan travel as in melancong tapi mengembara.”
“Backpaking?”
“Ya. That’s the word.”
“Kenapa?” Hadif menyoal lalu mengangkat cawan tehnya untuk diminum.
            “Kenapa apa?” Hafawati nyata tidak memahami soalan pendek daripada kakanda kembarnya itu.
            “Kenapa tiba-tiba?”
            Hafawati tersengih.
            “Kakak nak cari Hlovate!”
            Hijratul Khairiyah sekali lagi berpandangan dengannya. Nampaknya suaminya juga mengambil langkah yang sama dengannya, berdiam diri dan mendengar mereka berbincang sesame mereka terlebih dahulu sebelum mereka berdua boleh membuat keputusan sama ada ingin membenarkan gadis itu pergi ataupun tidak.
            “He-what? Apa tu?” Hadif mengangkat kening. Pelik pula bunyi nama benda yang disebut oleh adinda keduanya itu. Huda pula sudah tergeleng-geleng.
            “Bukan benda la, abang. He-lo-vate is a person. A writer. Kakak ni dah fanatik dengan penulis tu.”
            “Adik nak ikut Angah jugak!” Hariz menarik-narik lengan kakandanya itu.
            “Adik mana boleh ikut. Adikkan sekolah.”  Hadiya membantah.
            “Kita pun sekolah juga, Diya. Tak boleh ikut jugak.” Hafeeza menyampuk. Hadiya mencebik ke arah kakandanya. Huda senyum mengusap kepala adinda bongsunya yang sudah memuncung.
            “Again, kenapa nak cari Hlovate tu?”
            “Saje nak berkenalan dengan dia.”
            “Tak ada kerja,” komen Hadif pendek. Hadif mengerling ke arah kedua bonda dan ayahandanya.
            “Apa pulak. Mengembara di bumi Allah tu satu pekerjaan tau. Allah sendiri menyuruh manusia ni berjalan-jalan di bumiNya. Untuk mengambil pengalaman, pengetahuan dan pengajaran.” Hafawati mempertahankan keinginannya.
            “Kakak nak pergi mana? U.K.?” Huda bertanya kerana menurut apa yang diceritakan oleh Hafawati sendiri kepadanya selama ini, penulis itu seorang penulis warganegara Malaysia tetapi sedang berada di United Kingdom.
            “Nak pergi UK, Sapporo, Melaka, Alexandria…” Tidak sempat Hafawati menyenaraikan tempat-tempat yang ingin dilawatinya, Hadif sudah memotong.
            “Severnaya Zemlya tak nak pergi? Honiara ke? South Georgia ke? Kiribati ke?” Nampak macam menyindir.
            Hijratul Khairiyah dan suaminya sudah ketawa mendengar  ‘cadangan’ anakanda sulung mereka itu. Habis semua tempat di hujung dunia disebut oleh Hadif.
            “Perli nampak? Tahulah… orang tu cemburu tak dapat pergi.” Hafawati menjeling kakandanya yang nampak sudah bengang sedikit dengan kata-katanya itu.
            “Oh. Hellooo... Abang boleh saja pergi kalau abang nak pergi. Pergi ke Fort Yukon pun bolehlah. Lainlah awak. Awak tu perempuan. Nak backpacking seorang diri. Jangan harap ayahanda nak bagi!”
            Mendengar balasan daripada kakandanya, Hafawati jadi sedar sesuatu. Ayahanda dan bonda mereka masih lagi tidak bersuara tentang hal tersebut. Lantas kesemua mata yang berada di situ tertumpu kepada ayahanda dan bonda mereka.
            Hijratul Khairiyah mengukir senyuman apabila menyedari semua tumpuan sudah berada pada dia dan suaminya padahal mereka berdua tidak membuat apa-apa pun untuk memperolehi perhatian, cuma berdiam diri. Memang itulah cara yang paling berkesan.
            “Bonda, boleh tak?”
            Hijratul Khairiyah memandang wajah Hafawati yang sedang membuat muka kasihannya.
            “Kakak serius?”
            “Serius.” Sepatah jawapan itu ternyata menggambarkan keteguhan keputusan anakandanya.
“Bila kakak nak pergi?” Dia menyoal perkara yang berligar di fikirannya sejak tadi.
            “Lagi sebulan dua kot.”
            “Bonda rasa kakak tak nak bawa pengawal-pengawal kakakkan? Nak pergi seorang diri?”
I was thinking of that actually.”
Hijratul Khairiyah menoleh ke sisinya, memandang suaminya yang santai minum teh itu. Tuanku Iman Hakimi memandang ke arahnya sebelum memandang ke arah anakanda-anakanda mereka.
“Boleh…”
“Yay!” Hafawati sudah riuh bersorak.
“Tapi…” dan sorakannya terhenti.
“Ada syaratnya, sayang.” Hijratul Khairiyah menyambung bicara suaminya. Ternyata dia dan suaminya sedang berfikir perkara yang sama. Biasalah, setiap permintaan daripada anakanda-anakanda mereka akan ada syarat untuk dipatuhi.
Always.” Sepatah Hadif berkata.
Hijratul Khairiyah senyum dengan nada yang digunakan oleh anakanda sulung mereka itu. Sepertinya Hadif tidak berpuas hati dengan keadaan itu. Tapi itulah yang dia dan suaminya terapkan dalam kehidupan mereka. Sesuatu yang kita inginkan, kita tidak akan pernah dapat dengan percuma. Ada harga yang perlu dibayar. Itulah dunia realiti di luar sana. Begitulah dia dan suaminya mengajar anakanda-anakanda mereka.

^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ 

.
terima kasih banyak-banyak kerana sudi membaca karya IAPH ini~ 

jgn lupa tekan STAR RATING ye. :)  

2 komen:

Cik Miza berkata...

Ala.... Jgn la stoppp please....

Nadzipah berkata...

ala...huhu..
rindu la kami pada Hadif dan adik-adiknya..

takpe. takpe. cik haliban cari idea dulu ye^^
nanti sambung balik..heheh...

Catat Ulasan

Mohon komen entri kali ini. Terima kasih!!! :D

...

 
 

Designed by: Compartidísimo | Brought to you by Blogger Template Place & Blogger Tutorial
Scrapping elements: Deliciouscraps©