COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik pemilik blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Siapa pemilik blog ini?

Alumni SKPP
Alumni MMP
Alumni AKSES 2
Alumni KEX
Alumni CFS
Alumni UIAM
Sekarang? Pelajar USM
© cik.nabilahnur[at]gmail.com

Cari cerita apa?

Connecting ...

JS Adiwarna Publishing



KHB photo COVERKBH.jpg
{sinopsis}
.
RM 17.00 RM13.60 online di JS Adiwarna
.
Kalau nak beli daripada cik haliban pun boleh... contact me at FB, ok? ^____^

connecting...

3 novel di bawah ini sudah tiada di pasaran. Kalau nak beli, contact me at FB, ok? ^____^
.

.

PATRICIANS VS AURORA
{Sinopsis}
Hanya RM9.90 e-book
.

ISTANA AIRI
{Sinopsis}
[ episod 1 - 4 ]
.
.
CALON ISTERI PUTERA MAHKOTA
{Sinopsis}

Award ~

Ske Cite Kat Sini ~

COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik penulis blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Takdir Cinta (sekarang)

 photo eampf.jpg
... 1 ... 2 ... 3 i ... 3 ii ...
... 4 i ... 4 ii ... 5 ... 6 i ...
... 6 ii ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ... 12 ... 13 ...
... 14 i ... 14 ii ... 15 ...
... 16 i ... 16 ii ... 17 ...
... 18 ... 19 ... 20 ... 21 i ...
... 21 ii ... 22 ... 23 ... 24 ...
... 25 ... 26 ... 27 ... 28 ...
... 29 ... 30 ... 31 ... 32 ...
... 33 ... 34 ... 35 ... 36 ...
...37 ... 38 ... 39 ... 40 ...
... 41 ... 42 ... 43 ... 44 ...
... 45 ... 46 ... 47 ... 48 ...
... 49 ... 50 ... 51 ... 52 ...
 photo eampf.jpg

MCI

{MCI mengandungi cerita-cerita benar. Diambil bukan untuk mengaibkan, tetapi untuk memberi pengajaran, insyaAllah}
Photobucket
... PROLOG ...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 .... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ...
{TAMAT}
SP#1 - SP#2 - SP#3

IU @ KHB

Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... SP ...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 11-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

TBUM


...PROLOG...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

I.A.P.H. @ PBP

-Sambungan Istana Airi-
Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ... 10 ...
.WATAK.
Untold ... SP#1 ... SP#2
... SP#R ... SP#3 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 11-akhir diremove due to copyright issues}

TBAC

... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

Lelaki Untukmu (LUM)

Photobucket
... 1 ... 2 i... 2 ii ...

...SP i...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 3-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

Beli Buku Online

ANNOUNCEMENTS


1) FB group for this blog:
https://www.facebook.com/groups/bentukhati/ .
Feels free to join.
:)
2) Due to copyright issue, cik haliban dah deleted cerita-cerita lama sehingga 5 episod atau 10 episod sahaja. Sesiapa yang teringin nak baca yang full, you can contact me by email cik.nabilahnur@gmail.com ^____^

~TERIMA KASIH~ARIGATOU GOZAIMASU~GHAMSAHAMIDA~

Dah S.O.L.A.T.?

Photobucket

Ahad, 6 Jun 2010

Ia Belum Berakhir - bahagian ii [cerpen]

-Cerita ini adalah sambungan BAHAGIAN 1 -
 
Dian Syuqaira merenung lagi surat yang diterimanya daripada ketuanya pada hari Rabu yang lalu. Kata ketuanya, dia perlu memaklumkan keputusannya dalam masa lima hari. Hari ini sudah hari Ahad. Cuma tinggal sehari sahaja lagi. Jadi apa keputusannya?
“Yan, kot duk tenung-tenung surat tu kenapa?”
Dian memandang teman serumahnya, Marina yang baru duduk di sisi kirinya di sofa rumah teres mereka itu.
“Kau terima ke?”
Dian menjungkitkan bahunya.
“Tak tahu lagi? Dah berapa hari ni?” soal Marina lagi. Dian masih diam.
“Afiq kata apa?”
Dian menggeleng.
“Aku masih tak dapat hubungi dia. Dia ada operasi.” Dian sememangnya ingin sekali berbincang dengan tunangnya tentang surat yang diterimanya itu. Namun, sudah beberapa hari sebenarnya dia tidak boleh berhubung dengan lelaki yang berpangkat inspektor itu. Kata lelaki itu, dia akan menyertai satu operasi besar-besaran dan dia langsung tidak boleh berhubung dengan sesiapa.
Dian tidak kisah sebenarnya kerana dia faham fitrah kerja lelaki itu. Tapi keadaannya sekarang amat meresahkannya. Dia perlu berbincang dengan lelaki itu.
“Dah. Tak yah sedih-sedih. Jom keluar makan malam. Aku belanja.”
Marina akhirnya membawa dia ke sebuah restoran yang berkonsepkan kampung. Senang sekali Dian memerhati sekeliling kawasan tersebut. Bersih. Lampu-lampu yang menerangi juga cantik.
“Macam tempat orang bercinta je. Kau bawa aku ke sini kenapa?”
Dian mendengar Marina ketawa.
“Memang pun. Aku selalu dating dengan Hafiz kat sini.”
“Ceh.” Dian mencebik.
Mereka duduk selang sebuah meja dari sepasang pemuda-pemudi. Dian duduk berhadapan dengan si gadis dan membelakangi si pemuda manakala Marina di sebelahnya. Si gadis nampaknya cantik dengan rambut yang ditocang dan baju tanpa lengan dengan seluar separas lutut.
Dian tiba-tiba merasa dia amat kenal dengan pemuda itu walaupun dia hanya melihat belakang sahaja. Terus-terus dia merenung belakang pemuda itu.
“Weh. Kalau kau setuju, bila bertolak?”
Dian terpinga-pinga berpaling kepada sahabatnya. Tidak sedar Marina sudahpun memesan makanan buat mereka.
“Erm…dalam lima enam hari lepas tu la.”
Marina terangguk-angguk. Dian kembali dengan apa yang dibuatnya tadi. Dia amat berharap sekali pemuda itu berpaling ke belakang suapaya dia boleh pasti dengan identiti pemuda itu.
“Bestnya kau. Aku ni bilalah nak dapat peluang macam tu.”
Dian tidak menghiraukan omelan gadis di tepinya itu. Tiba-tiba dia mendengar gadis di meja hadapannya itu bertanya kepada si pemuda.
“Abang kenal tak perempuan tu? Dia macam kenal abang. Renung kita dari tadi.”
Dan si pemuda berpaling.
Dian terkedu di situ.
Memang dia.
“Tak. Tak kenalpun.”
Dian tambah tergamam. Di wajah pemuda itu tiada langsung senyuman untuknya. Seperti tiada perasaan memandang wajahnya.
+ + + + +
Dian menyeka setitis air mata yang mengalir di pipinya. Ganggang telefon dipegangnya kejap.
“Mak cik tolong sampaikan pada dia,ya,” pinta Dian kepada bakal ibu mertuanya, ibu kepada tunangnya Afiq. Ternyata Afiq juga tidak menghubungi ibubapanya sejak beberapa hari yang lalu.
“Dian, kenapa terima tawaran tu? Dian ada masalah dengan Afiq ke?” Wanita di hujung talian itu seperti mengeti apa yang dihadapinya.
‘Mak cik, Dian tak nak sebenarnya. Tapi Afiq tipu Dian. Dia cakap dia ada operasi. Tapi dia keluar dengan perempuan lain…’ rintih hatinya.
“Kami tak apa-apa, mak cik. Sebenarnya, inilah peluang Dian kembangkan kerjaya Dian.”
“Tapi jauh tu, Dian. Lama pulak tu. Mak cik risau keadaan Dian nanti.”
Tersentuh Dian dengan kata-kata wanita itu. Terasa kasih sayang yang disalurkan kepadanya. Sementelahan dia sudah tiada ibubapa dan sudah anak yatim.
“InsyaAllah tak ada apa-apa, mak cik. Syarikat tempat Dian kerja uruskan semuanya.”
“Macam mana nak hubungi Dian nanti?”
Dian terdiam seketika. Mahukah dia dihubungi oleh sesiapa?
“Dian tak tahu lagi, mak cik. Tapi kalau ada apa-apa, rasanya boleh hubungi Dian melalui emel.”
Selepas meletakkan ganggang telefon itu, Dian bersandar di sofa rumahnya. Teringat dia kejadian dua hari yang lalu.
“Tak. Tak kenalpun.”
Dian tambah tergamam. Di wajah pemuda itu tiada langsung senyuman untuknya. Seperti tiada perasaan memandang wajahnya.Tiba-tiba Dian rasa hatinya bagaikan dihiris-hiris oleh pisau yang amat tajam. Hatinya terasa amat pedih sekali.
“Sayang, abang ke tandas kejap.” Kedengaran suara itu lagi.
Dian mengangkat muk. Sayang? Dia memandang wajah lelaki itu ketika lelaki itu lalu di mejanya. Dan lelaki itu langsung tidak memandangnya. Dian kecewa, tertunduk di situ lama.
Dipandang wajah gadis yang berhadapan dengannya itu. Ternyata gadis itu memandangnya tajam, dengan perasaan marah.
“Yan, kenapa?”
Rupanya Marina masih tidak perasaan apa yang berlaku.
“Aku ke tandas kejap.”
Dian bangun, berjalan perlahan menuju ke tandas. Setalah di luar pandangan sahabatnya, Dian bertembung dengan lelaki tadi di lorong menuju ke tandas.
Dian amat berharap agar lelaki itu tersenyum kepadanya, menyatakan bahawa itu semua adalah lakonan misinya, kerana mereka berdua berada di luar pandangan daripada gadis tadi. Namun apa yang berlaku adalah sebaliknya. Lelaki itu berjalan melepasinya tanpa berkata apa-apa ataupun.
“Awak.” Panggil Dian. Dia berpaling melihat tubuh lelaki itu kaku, tidak berpaling ke arahnya.
“Saya akan ke Beijing minggu depan,” tuturnya perlahan. Seketika kemudian, lelaki itu berlalu pergi, begitu sahaja.
Dian kecewa lagi. Dia sebenarnya berkata begitu supaya lelaki itu berpaling kepadanya. Dia belum berbuat keputusan lagi sebenarnya. Namun, lepas apa yang berlaku Dian rasa apa yang dikatakan olehnya adalah yang terbaik buat dirinya.
“Yan.”
Marina melabuhkan diri di sisinya dipandang. Marina baru sahaja pulang dari kerja, masih berbaju kerjanya.
“Aku kena cari housemate lain ke ni?”
Dian senyum.
“Apa kata kau kahwin dengan Hafiz? Dapat terus housemate baru, tak payah cari-cari.”
“Hisy.” Marina menampar lengannya dengan beg tangan merah kesayangannya itu.
“Macam mana kau boleh terpilih untuk ditukarkan ke cawangan di Beijing, ya? Kau ada minta ke?”
“Taklah. Tapi aku pernah ada bergurau dengan ketua aku tu. Tak sangkalah dia memang usulkan nama aku.”
“Habis tu, tunang kau tu macam mana?”
“Dia dah bahagia.”
“Hah?” Marina memandangnya hairan. Dian senyum nipis.
+ + + + +
Dian duduk di kerusi yang tersedia di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur itu. Tiket dan passportnya dimasukkan ke dalam beg tangannya. Bagasi-bagasinya sudahpun di hantar masuk.
Jam di tangan di pandang. Masih ada masa satu jam sebelum dia masuk sebenarnya, tapi untuk apa lagi dia di luar itu? Adakah sedang menunggu seseorang datang? Dian mengeluh.
Selepas dia membuat keputusan untuk menerima tawaran bertukar ke cawangan di China, Dian mengambil cuti. Balik kampung untuk menjenguk pusara kedua-dua orang tuanya. Berdoa supaya mereka berdua selamat di alam sana.
Marina pula cukup baik untuk menghantar dia ke KLIA itu sebelum bergerak ke pejabatnya.
“Kau kalau cuti balik sini, jangan lupa bagitahu aku.”
“Kau kahwin, sure aku balik jenguk.”
Marina menjelir kepadanya. Dian ketawa.
Dian bangun. Tali beg tangannya disangkut ke bahu. Beg laptopnya pula dibimbing.
Selamat tinggal Malaysia. Selamat tinggal kenangan. Selamat tinggal Tengku Muhammad Afiq.
+ + + + +
Afiq menghempaskan tubuhnya ke sofa di rumah apartmennya itu. Akhirnya kerjanya selesai. Misinya selesai. Penyamarannya sudah tamat. Penjenayah dan pengedar dadah terbesar di Malaysia sudahpun terperangkap dan tertangkap semalam. Afiq menghela nafas panjang.
Terasa rindu pula pada ibunya. Sudah lama ibunya tidak dihubungi. Telefon rumah dicapai. Nombor rumah di kampung ditekan.
“Assalamualaikum, ibu. How are you?”
“Waalaikumussalam. Hah, Afiq. Telefon pun kamu.”
Afiq tersenyum.
“Sorry, ibu. Afiq baru tamat operasi. Ibu sihat?”
“Sihat Alhamdulillah. Kamu tak apa-apa ke?”
“Taklah,bu. Abah sihat?”
“Sihat macam tulah. Hah, kamu dah cakap dengan Dian?”
Soalan ibunya membuatkan dia terdiam. Dian? Dia ada bertemu dengan gadis itu beberapa hari yang lalu. Ketika dia sedang makan malam. Masa itu, dia masih dalam penyamarannya. Gadis yang bersamanya malam itu adalah kunci kepada kejatuhan sindiket dadah itu.
Afiq mula tidak enak. Dia teringat apa yang dikatakan oleh gadis itu.
“Awak. Saya akan ke Beijing minggu depan.”
Membulat mata Afiq. Baru dia teringat.
“Dia nak pergi Chinakan, ibu?”
“Oh. Kamu dah tahulah ya.”
Afiq hairan kenapa Dian memberitahu ibunya hal tersebut. Selalunya kalau gadis itu outstation ke mana-mana, dia tidak pernah menelefon memberitahu ibunya.
“Kenapa dia bagitahu ibu?”
“Habis, dia tak dapat hubungi kamu. Ibu ni bukan apa. Risau dengan dia. Sorang-sorang ke sana. Lama pulak tu.”
“Berapa lama, bu?”
“La. Tadi kata dah tahu.”
Afiq mengeluh.
“Afiq tahu dia nak pergi sana, tapi tak tahu bila dan lama mana,” jelas Afiq.
“Dia memang dah bertukar ke sana. Tak tahulah sampai bila.”
Afiq terperanjat besar. Badannya yang sedang berbaring itu segera tertegak. Tiba-tiba keletihan yang dirasakannya hilang.
“Apa, bu? Bertukar? Ibu biar betul?”
+ + + + +
Dian yang dari tadi memejamkan matanya, membuka mata apabila dirasakan bahunya ditepuk lembut. Dipandang pramugari yang senyum ke arahnya. Mereka sedang berada di awan tebal, entah berapa puluh ribu kaki dari aras laut, Dian tidak tahu.
“Cik, ada orang nak jumpa cik.”
Dian terdiam. Ada ke orang yang kenal dia di atas kapal terbang ni? Ataupun dia kenal orang tu?
“Boleh cik ikut saya?” Senyuman pramugari itu, Dian balas dengan anggukan. Dia bangun mengikut pramugari itu kebahagian kabin kapal terbang itu.
“Hah?” Dian terkejut. Pramugari yang memanggilnya tadi sudah entah ke mana. Di hadapannya sekarang ialah pemuda yang dinanti kedatangannya semasa di KLIA tadi.
“Afiq! What are you doing here?”
Bagaimana lelaki itu boleh ada dalam satu kapal terbang dengannya. Padahal ketika dia menunggu di ruang menunggu, dia tidak nampak lelaki itu.
Senyuman lelaki itu sesekali tidak berbekas di hatinya.
“Agaknya flight ni nak ke mana, ya?”
“Chinalah.”
“Dah tu. Kenapa tanya saya lagi.”
Dian memeluk tubuhnya. Bersandar pada kabinet di situ. Apabila teringatkan sesuatu, dia sudah tidak ingin tahu kenapa lelaki itu ada di situ.
“Ada apa panggil saya ni?”
“Awak marahkan saya, kan?”
“Kenapa saya nak marah awak. Awak bukannya kenal saya pun!”
Afiq senyum lagi. Dian menyindirnya. Dia tahu ayat itulah yang diucapkannya ketika mereka bertemu di restoran.
“Awak, saya masih menyamar masa tu. Perempuan tu memang salah seorang daripada penjenayah.”
Dian berpaling, memandang lelaki itu tajam.
“Awak jangan nak bagi alasan, Afiq. Saya tegur awak lepas awak keluar dari tandas! Masa tu, perempuan tu tak nampak kita!” tuturnya tegas. Sesekali dia terdiam apabila ada penumpang kapal terbang yang lalu.
“Awak. Memang perempuan tu tak nampak kita, tapi konco-konco dia memang ada di sekeliling tu,” jelas Afiq.
Dian terdiam. Menimbang kata-kata Afiq yang ada logiknya itu.
“Awak buat keputusan nak ke Beijing masa marahkan saya, kan? Awak nak lari dari saya.”
Soalan itu memang tidak dapat dinafikan oleh Dian.
“Kenapa tak bincang saya?”
“Saya dah bagitahu awakkan? Saya dah pesan juga pada mak cik supaya beritahu awak. Saya nak bincang macam mana, saya tak boleh hubungi awak.” Dian sudah mula rasa kesal dengan keputusannya itu. Namun, mereka sudah berada dalam perjalanan ke sana.
“Macam mana sekarang?”
“Manalah saya tahu. Salah awak la ni,” jawab Dian dengan hentakkan di kakinya.
Afiq tersenyum dengan gelagat tunangnya itu. Comel sangat. Ingin sekali ditarik gadis itu ke dalam pelukannya, tapi dia tahu batasan mereka. Gelaran tuning bukan lessen untuk dia berbuat begitu. Hatta memegang tangan sekalipun.
“Lepas ni, saya teman awak sampai awak selesai uruskan tempat tinggal awak. Lepas tu, kita bincang macam mana, okey?”
Dian terdiam sebelum mengangguk. Lama mereka berdiam di situ. Seorang pramugari masuk ke kawasan itu.
“Tepi awak ada orang?”
Dian menggeleng. Akhirnya Afiq duduk di tempat duduk di tepinya.
“Macam mana awak boleh naik kapal ni? Macam mana boleh cari saya?” soal Dian. Afiq senyum lebar.
“Mana boleh beritahu awak.”
Dian mencebik.
“Awak tak marah saya lagikan?”
Gelengan adalah jawapan kepada soalan itu. Dian terasa kesakitan yang dirasakannya selama beberapa hari yang lalu adalah sia-sia belaka. Rupanya, dia salah sangka lagi kepada lelaki itu. Dan ini bukan kali pertama dalam hidup mereka. Namun, lelaki itu masih lagi tahan bersamanya.
“Awak, terima kasih.”
“Kasih diterima.”
- TAMAT -
- BAHAGIAN 2 -


Cerita ini adalah cerita dewasa watak dalam novel Patricians vs Aurora. Kalau hendak baca cerita diaorang pada zaman sekolah, boleh beli novel ini. Kalau hendak beli dengan cik haliban, boleh PM fb cik haliban. :)


@ cover baru
 



jgn lupa tekan STAR RATING ye. :)

1 komen:

munirah fierus berkata...

akak , sambung lagii .. :))

Catat Ulasan

Mohon komen entri kali ini. Terima kasih!!! :D

...

 
 

Designed by: Compartidísimo | Brought to you by Blogger Template Place & Blogger Tutorial
Scrapping elements: Deliciouscraps©