COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik pemilik blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Siapa pemilik blog ini?

Alumni SKPP
Alumni MMP
Alumni AKSES 2
Alumni KEX
Alumni CFS
Alumni UIAM
Sekarang? Pelajar USM
© cik.nabilahnur[at]gmail.com

Cari cerita apa?

Connecting ...

JS Adiwarna Publishing



KHB photo COVERKBH.jpg
{sinopsis}
.
RM 17.00 RM13.60 online di JS Adiwarna
.
Kalau nak beli daripada cik haliban pun boleh... contact me at FB, ok? ^____^

connecting...

3 novel di bawah ini sudah tiada di pasaran. Kalau nak beli, contact me at FB, ok? ^____^
.

.

PATRICIANS VS AURORA
{Sinopsis}
Hanya RM9.90 e-book
.

ISTANA AIRI
{Sinopsis}
[ episod 1 - 4 ]
.
.
CALON ISTERI PUTERA MAHKOTA
{Sinopsis}

Award ~

Ske Cite Kat Sini ~

COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik penulis blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Takdir Cinta (sekarang)

 photo eampf.jpg
... 1 ... 2 ... 3 i ... 3 ii ...
... 4 i ... 4 ii ... 5 ... 6 i ...
... 6 ii ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ... 12 ... 13 ...
... 14 i ... 14 ii ... 15 ...
... 16 i ... 16 ii ... 17 ...
... 18 ... 19 ... 20 ... 21 i ...
... 21 ii ... 22 ... 23 ... 24 ...
... 25 ... 26 ... 27 ... 28 ...
... 29 ... 30 ... 31 ... 32 ...
... 33 ... 34 ... 35 ... 36 ...
...37 ... 38 ... 39 ... 40 ...
... 41 ... 42 ... 43 ... 44 ...
... 45 ... 46 ... 47 ... 48 ...
... 49 ... 50 ... 51 ... 52 ...
 photo eampf.jpg

MCI

{MCI mengandungi cerita-cerita benar. Diambil bukan untuk mengaibkan, tetapi untuk memberi pengajaran, insyaAllah}
Photobucket
... PROLOG ...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 .... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ...
{TAMAT}
SP#1 - SP#2 - SP#3

IU @ KHB

Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... SP ...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 11-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

TBUM


...PROLOG...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

I.A.P.H. @ PBP

-Sambungan Istana Airi-
Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ... 10 ...
.WATAK.
Untold ... SP#1 ... SP#2
... SP#R ... SP#3 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 11-akhir diremove due to copyright issues}

TBAC

... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

Lelaki Untukmu (LUM)

Photobucket
... 1 ... 2 i... 2 ii ...

...SP i...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 3-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

Beli Buku Online

ANNOUNCEMENTS


1) FB group for this blog:
https://www.facebook.com/groups/bentukhati/ .
Feels free to join.
:)
2) Due to copyright issue, cik haliban dah deleted cerita-cerita lama sehingga 5 episod atau 10 episod sahaja. Sesiapa yang teringin nak baca yang full, you can contact me by email cik.nabilahnur@gmail.com ^____^

~TERIMA KASIH~ARIGATOU GOZAIMASU~GHAMSAHAMIDA~

Dah S.O.L.A.T.?

Photobucket

Isnin, 18 Jun 2012

KHB -10-

Iwana memerhati setiap lagkah gerak-geri anakanda saudaranya, Uqail. Hari ini, Haq dan Lina memintanya untuk menjaga Uqail. Ke mana perginya inang penjaga Uqail, dia tidak bertanya. Fikirnya, mungkin Haq dan Lina sengaja hendak dia menghabiskan masanya dengan Uqail tanpa berfikir tentang hal lain.
         Kanak-kanak berusia empat tahun seperti Uqail memang aktif, apatah lagi kanak-kanak lelaki. Daripada pagi tadi, dia berusaha menjaga dan bermain bersama Uqail. Dia melayani Uqail mewarna dan melukis, bermain bola di dalam kediamannya dan bermain perang-perang.
         Selepas Zohor, dia membawa Uqail keluar dari kediamannya. Habis sudah kediamannya bersepah ketika dia bermain dengan Uqail. Nasiblah dayang yang bertugas terpaksa membersihkan semua itu. Sambil memegang tangan Uqail, dia membawa kanak-kanak itu berjalan-jalan. Kadang-kadang, Uqail menarik tangannya supaya berjalan dengan cepat. Iwana hanya ketawa dan melepaskan pegangannya. Dia membiarkan Uqail berlari-lari sendiri.
         Melintasi sungai kecil yang mengalir di tengah-tengah taman itu, Iwana mendekai Uqail yang berhenti di atas jambatan kecil untuk melihat ikan-ikan kecil yang berenang.
         “Ikan tu warna merah!” Uqail menunjuk ikan-ikan yang sedang berenang dengan senang hati itu. Iwana merendahkan badannya, bertinggung supaya sama tinggi dengan Uqail. Air sungai kecil yang jernih itu membolehkan mereka nampak warna sebenar kehidupan sungai itu. Iwana memegang badan Uqail, berjaga-jaga suapa kanak-kanak itu tidak terjatuh. Tinggi tiang pagar itu memang sama tinggi dengan Uqail tetapi jarak antara tiang itu terlalu besar. Bimbang pula Uqail terselit dan jatuh.
         “Jom. Auntie nak pergi dapur istana, nak ikut tak?” soal Iwana.
         “Nak! Nak!” Bersungguh-sungguh Uqail menganggukkan kepalanya dan mula menarik Iwana untuk bergerak. Iwana ketawa sahaja. Seronok dia melayan anakanda saudaranya ini.
         Masuk ke dapur istana, Iwana disambut oleh beberapa orang dayang dan pengawal yang sedang berehat dan makan. Dia hanya menyuakan senyuman.
         “Tengku, ada apa-apa yang boleh saya bantu?” soal salah sorang chef di dapur itu.
         Iwana hanya menggeleng. Kemudiannya, dia berpaling pada Uqail. “Uqail nak apa-apa?”
         “Aiskrim!” sahut Uqail, menjerit ceria. Iwana tersenyum. Dia meminta chef itu menyediakan aiskrim buat Uqail. Mereka duduk di meja yang sedikit jauh daripada dayang dan pengawal yang sedang makan di dapur istana itu. Iwana tersenyum melihat Uqail yang makan aiskrim dengan gembira sekali itu.
         “Uqail duduk sini, ya. Auntie nak masuk dalam sekejap,” ucap Iwana.
         “Okey!” jawab Uqail gembira. Kanak-kanak mana yang tidak gembira kalau dapat makan aiskrim. Makanan yang manis dan sejuk itu memang kegemaran kanak-kanak sedunia, tiada sesiapa dapat nafikannya.
         Iwana bangun meninggalkan anakanda saudaranya itu. Dia bergerak ke ruang dalam dapur, tempat chef-chef istana memasak.
         “Wana, nak apa-apa ke?” soal Chef Fawwaz, ketua chef istana yang sudah berusia itu. Keramahan Chef Fawwaz sejak dia masih kecil membuatkan Chef Fawwaz tidak memanggilnya dengan gelaran Tengku.
         “Tak ada apa-apa, pak cik. Saja Wana masuk,” ujar Iwana seraya duduk di satu bangku yang ada di situ. Dia sebenarnya seronok melihat mereka yang ada di situ memasak. Akhirnya, Chef Fawwaz melayaninya berbual sambil lelaki itu melakukan tugasnya. Sebagai ketua chef, Chef Fawwaz sangat mahir menguruskan dapur dan anak-anak buahnya.
         Beberapa minit kemudian, Iwana tersedar bahawa dia telah lama meninggalkan anakanda saudaranya. Lantas dia meminta dari daripada situ. Walau bagaimanapun, apabila dia keluar dari bahagian dalam dapur, kelibat Uqail tiada di situ. Matanya meliar ke kanan dan kiri.
         “Sudah... mana Uqail ni?” soalnya kepada diri sendiri. Iwana pantas membawa dirinya ke luar dapur istana itu. Ditoleh ke kanan. Tiada juga kelibat Uqail. Ditoleh pula ke kiri.
         “Auntie!!!” jeritan Uqail kedengaran, seperti jauh sedikit daripadanya. Apapun, hatinya sedikit lega kerata jeritan itu bukanlah jerita ketakutan tetapi jeritan penuh ceria. Iwana segera mencari anakanda saudaranya.
         “Auntie!” sekali lagi Uqail menjerit memanggilnya. Kali ini, matanya membulat kerana terkejut. Uqail sedang berada di atas pokok rambutan tidak jauh daripada dapur istana itu. Iwana segara mendekati kanak-kanak itu.
         “Uqail, kenapa panjat pokok ni? Bahaya!” ujar Iwana kepada kanak-kanak yang sudah berada di dahan yang tinggi.
         “Jom turun, Qail. Nanti jatuh,” pujuk Iwana lagi. Dia mengeluh apabila melihat Uqail menggeleng-geleng dan cuba lagi untuk memanjat lagi tinggi.
         “Qail, dahlah tu. Turun ya...” Iwana bimbang. Takkanlah dia hendak memanjat naik pokok rambutan itu untuk mendapatkan Uqail? Ish... Dia memerhati langkah yang diambil oleh Uqail dengan penuh kerisauan. Iyalah...apa-apa yang terjadi kepada Uqail, dialah yang bertanggungjwawab. Takdir Allah, kaki Uqail tidak kemas pada dahan yang baru dipanjatnya dan pegangan kanak-kanak itu terlepas.
         “Qail!!!”


  komen? ^_^

ataupun Star rating ya. *_*


cerita ni dah habis di blog sebenarnya.
Due to copyright issue, cik haliban dah deleted cerita-cerita lama sehingga 5 episod atau 10 episod sahaja. Tapi cik haliban tak boleh nak bagi full access untuk cerita ini sebab cerita ini dlm penilaian penerbit dah. Okey.. entri selepas ini adalah KHB Special! ^_^

1 komen:

Nadzipah berkata...

Alamak, habis la Iwana nanti. Mesti Haq dan Lina marah pada Iwana.

Err..tak pun, akan datang hero selamatkan Uqail ni? Hehe...Tak sabar mahu tunggu episod seterusnya. :')

Catat Ulasan

Mohon komen entri kali ini. Terima kasih!!! :D

...

 
 

Designed by: Compartidísimo | Brought to you by Blogger Template Place & Blogger Tutorial
Scrapping elements: Deliciouscraps©