COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik pemilik blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Siapa pemilik blog ini?

Alumni SKPP
Alumni MMP
Alumni AKSES 2
Alumni KEX
Alumni CFS
Alumni UIAM
Sekarang? Pelajar USM
© cik.nabilahnur[at]gmail.com

Cari cerita apa?

Connecting ...

JS Adiwarna Publishing



KHB photo COVERKBH.jpg
{sinopsis}
.
RM 17.00 RM13.60 online di JS Adiwarna
.
Kalau nak beli daripada cik haliban pun boleh... contact me at FB, ok? ^____^

connecting...

3 novel di bawah ini sudah tiada di pasaran. Kalau nak beli, contact me at FB, ok? ^____^
.

.

PATRICIANS VS AURORA
{Sinopsis}
Hanya RM9.90 e-book
.

ISTANA AIRI
{Sinopsis}
[ episod 1 - 4 ]
.
.
CALON ISTERI PUTERA MAHKOTA
{Sinopsis}

Award ~

Ske Cite Kat Sini ~

COPYRIGHT

Photobucket
Tidak dibenarkan menyalin atau 'copy' mana-mana bahagian dalam blogspot ini KECUALI dengan keizinan cik penulis blog ini (which is me).
TERIMA KASIH.

Takdir Cinta (sekarang)

 photo eampf.jpg
... 1 ... 2 ... 3 i ... 3 ii ...
... 4 i ... 4 ii ... 5 ... 6 i ...
... 6 ii ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ... 12 ... 13 ...
... 14 i ... 14 ii ... 15 ...
... 16 i ... 16 ii ... 17 ...
... 18 ... 19 ... 20 ... 21 i ...
... 21 ii ... 22 ... 23 ... 24 ...
... 25 ... 26 ... 27 ... 28 ...
... 29 ... 30 ... 31 ... 32 ...
... 33 ... 34 ... 35 ... 36 ...
...37 ... 38 ... 39 ... 40 ...
... 41 ... 42 ... 43 ... 44 ...
... 45 ... 46 ... 47 ... 48 ...
... 49 ... 50 ... 51 ... 52 ...
 photo eampf.jpg

MCI

{MCI mengandungi cerita-cerita benar. Diambil bukan untuk mengaibkan, tetapi untuk memberi pengajaran, insyaAllah}
Photobucket
... PROLOG ...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 .... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... 11 ...
{TAMAT}
SP#1 - SP#2 - SP#3

IU @ KHB

Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ...
... 10 ... SP ...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 11-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

TBUM


...PROLOG...
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

I.A.P.H. @ PBP

-Sambungan Istana Airi-
Photobucket
... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...
... 6 ... 7 ... 8 ... 9 ... 10 ...
.WATAK.
Untold ... SP#1 ... SP#2
... SP#R ... SP#3 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 11-akhir diremove due to copyright issues}

TBAC

... 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ...

{Cerita ini pernah TAMAT di blog. Episod 6-akhir diremove untuk penerbitan}

Lelaki Untukmu (LUM)

Photobucket
... 1 ... 2 i... 2 ii ...

...SP i...

{cerita ini pernah TAMAT di blog. episod 3-akhir diremove sebab cerita dalam proses edit untuk penerbitan}

Beli Buku Online

ANNOUNCEMENTS


1) FB group for this blog:
https://www.facebook.com/groups/bentukhati/ .
Feels free to join.
:)
2) Due to copyright issue, cik haliban dah deleted cerita-cerita lama sehingga 5 episod atau 10 episod sahaja. Sesiapa yang teringin nak baca yang full, you can contact me by email cik.nabilahnur@gmail.com ^____^

~TERIMA KASIH~ARIGATOU GOZAIMASU~GHAMSAHAMIDA~

Dah S.O.L.A.T.?

Photobucket

Jumaat, 28 Mei 2010

FHIS -3- Jodoh

Hijratul Khairiyah memandu Proton Satria Neo berwarna perak itu keluar dari susur bandar. Sedari tadi dia ingin cepat tiba di Kampung Enakmun. Mengikut kata Papa, Hijratul Khairiyah perlu mencari kampung yang bernama Enakmun jika ingin menjejaki ibunya.


Radio Indayani FM menemaninya ketika itu. Angin kampung yang nyaman dari luar sesekali menyapa wajahnya. Suara DJ Indayani FM yang begitu bersahaja sedikit sebanyak melapangkan fifkirannya.


"Tahukah saudara-saudari pendengar betapa istimewanya kaum Hawa? Antaranya ialah seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat. Wanita yang menguli tepung gandum dengan 'bismillah', Allah akan berkatkan rezekinya. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

Akhir sekali, semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.


Ini hanyalah enam keistimewaan daripada berpuluh dan beratus keistimewaan kaun Hawa. Renungkanlah wahai wanita. Anda semua sungguh istimewa. Oleh itu, jadilah yang terbaik," juruhebah radio Indayani itu mengakhiri segmennya sebelum memutarkan sebuah nasyid yang didendangkan oleh kumpulan Izzatul Islam.



Dunia Indah Menipu
Perangkapnya kan menjeratmu
Segera bebaskan dirimu
Jadikan Qur'an pemandu



Betul. Setiap kali fikiran aku kusut tentang sesuatu perkara, Quran sahaja yang dapat menenangkan jiwa. Kan Quran itu kalam Allah. Sesiapa yang baca Al-Quran, nescaya dia akan peroleh ketenangan. Malahan, setiap patah huruf yang dibaca dikira satu ibadah dan mendapat pahala.


Tetapkan azzam di jiwa
Jihad dakwah di jalanNya
Serahkan diri padanya
Raih kemenangan nyata

Binalah diri dengan agama suci
Ikhlas hati hanya tuk Illahi



Ya Allah, sungguh! Aku ikhlas buat perkara ni. Aku bukan mahu mengambil kesempatan tapi hanya sekadar membantu hambamu yang dalam kesusahan. Walaupun, aku tahu di akhirnya aku akan menghadapi kesusahan.


Kibarkan tinggi panji Robbul Izzati
Wujudkan kehidupan Rabbani

Dunia Indah Menipu
Perangkapnya kan menjeratmu
Segera bebaskan dirimu
Jadikan Qur'an pemandu
Tetapkan azzam di jiwa
Jihad dakwah di jalanNya
Serahkan diri padanya
Raih kemenangan nyata

Berderap melangkah tuju kejayaan
Mujahid lantangkan seruan
Berderap melangkah sirna kehinaan
sambutlah cahya kemuliaan
Berderap melangkah tuju kejayaan
Mujahid lantangkan seruan
Berderap melangkah sirna kehinaan
Raih hari esok nan gemilang

Apapun yang terjadi
Tetapkan hati ini



Kau berikanlah kesabaran kepadaku sehingga tiba masanya. Kau tabahkanlah hatiku pabila masa itu telah tiba. Aku mohon padaMu.


Gapai cita nan tertinggi
Syahid di jalan Illahi

Berderap melangkah tuju kejayaan
Mujahid lantangkan seruan
Berderap melangkah sirna kehinaan
sambutlah cahya kemuliaan
Berderap melangkah tuju kejayaan
Mujahid lantangkan seruan
Berderap melangkah sirna kehinaan
Raih hari esok nan gemilang

Dunia Indah Menipu
Perangkapnya kan menjeratmu
Segera bebaskan dirimu
Jadikan Qur'an pemandu
Tetapkan azzam di jiwa
Jihad dakwah di jalanNya
Serahkan diri padanya
Raih kemenangan nyata
Raih kemenangan nyata



Dalam seronok dibuai lagu nasyid tersebut, tiba-tiba dia terdengar bunyi riuh dan sekumpulan ayam melompat dan melintasi bonet keretanya. Hijratul Khairiyah membrek keretanya serta merta. Ya Allah… Hijratul Khairiyah mengurut perlahan dadanya akibat terkejut.


Seorang wanita berpakaian kampung datang menegurnya di sisi kereta Satria Neo itu.


"Maaf, nak. Ayam-ayam makcik tu. Anak tak apa-apa?" Raut wajah yang risau itu menenangkan hati Hijratul Khairiyah. Perlahan bibirnya menguntum senyuman untuk mak cik yang berusia lebih 50 tahun itu.


"Tak apa, mak cik."


"Baguslah macam tu. Anak ni, orang luar ke? Nak cari sesiapa?"


Hijratul Khairiyah mengangguk. Alang-alang makcik tersebut sudah bertanya, baik dia terus bertanya kepada mak cik itu. Hijratul Khairiyah keluar dari keretanya.


"Ini Kampung Enakmun ke mak cik?"


"Iyahlah. Betullah tu. Anak nak cari siapa? Bolehlah makcik tolong."

Alhamdulillah, bisik hati Hijratul Khairiyah. Ketika itu juga, telefonnya berbunyi memanndakan ada mesej. Setelah membaca mesej itu, Hijratul Khairiyah mengeluh.


"Macam nilah mak cik. Tiba-tiba saya ada hal. Apakata mak cik beri nombor telefon mak cik kepada saya. Saya akan telefon makcik kalau saya nak ke sini lagi. Boleh mak cik?"


Mak cik itu mengangguk. Tiada salahnya kalau beri nombor telefonnya kepada gadis itu. Takkanlah gadis semanis itu berbahaya?

0 komen:

Catat Ulasan

Mohon komen entri kali ini. Terima kasih!!! :D

...

 
 

Designed by: Compartidísimo | Brought to you by Blogger Template Place & Blogger Tutorial
Scrapping elements: Deliciouscraps©